View Single Post
Old 09-02-2009, 06:40 AM   #19
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Default Re: Koliko dugo mixate?

moje misljenje je da nikad, ali doslovce nikad ne mozes dobiti dobar mix sa prosecno usnimljenim trakama, odabirom semplova i sl. sta god radio i kroz sta god ih provlacio. raf mix koji mozes odraditi na brzaka za pola sata cisto da moze da se slusa je u 90% slucajeva uzasno blizu spektrumu finalnog mixa... pod uslovom da imas neko iskustvo iza sebe naravno, a ne "nabadas" kompresore i filtere.

po meni, pravilan odabir farbi i dobro usnimavanje je preko 50% finalnog proizvoda. Ja licno posmatram mix kao fine tuning svih traka, a ne kao hirursku intervenciju naravno, pricam za svoje stvari ili stvari za koje se ima vremena da se odrade kako treba, bez pritiska...

aranzmani tipa a la grande (95% domace produkcije) gde je svaki sound iz svog univerzuma i treba da to poslazes da se nekako "slaze" jedno sa drugim zavrsi obicno sa prosecnim mixom ili mixom za koji bi te preko verovatno isutirali napolje iz studija... ali to je problem do klijenata koji imaju tako niske kriterijume i produkciju uglavnom svrstavaju pod manje bitan faktor za uspeh/lovu... tu je filozofija poznata, udri vokal 3-5db jace nego sto ti mislis da treba i probaj kick da nabijes da cepa zvucnike po diskotekama i splavovima... da se klinci napale i da im rka sabFufeR iz besne makine ulicima grada noCjOm ostatak malo poravnas po kicku i napravis da ti nista od ostatka ne para usi... posao zavrsen

da se vratim na prvobitno pitanje sad... za takav mix meni je licno potrebno oko 3 sata, bez pauze, da dovedem do takozvanog "domaceg standarda"... sledeceg dana se uradi provera, odrade finese na tiho i za to mi ne treba preko sat vremena...

inace, nijednim mixom do sad nisam zadovoljan, odnosno nijedan koji sam do sad odradio ne zasluzuje 5-cu... jedno je homogenizovati u celinu, a drugo je napraviti onako kako zaista znas i umes najbolje i kako ti dozivljavas zvuk (tzv. prepoznatljiv producenCki pecat )... ali i to ce se uskoro promeniti jer sam tek prosle godine prevazisao fazu ucenja i upoznavanja problematike i stigao do masteringa onog sto sam naucio ... za pravi ozbiljan mix (onako kako ga zamisljam) pod uslovom da sam ja autor aranzmana i producent verujem da bi mi trebalo bar minimum 3-4 dana da stignem do tacke gde mogu sa sigurnoscu da kazem "od ovoga ne moze bolje"

pozdrav!
kVu is offline   Reply With Quote