Meni prosečno treba par dana po pesmi. Nekada više, nekada manje, sve zavisi od pesme, aranžmana itd. Nešto mi zazvuči bolje, nešto gore, nečim sam zadovoljan, nečim baš i nisam...
Dešava mi se da klijent zahteva da to ide brže. Jednostavno ljudi neki ljudi ne znaju šta je mix, da vreme odvlači i editovanje i traženje najboljog rešenja, na kraju i mastering, a nekada je bitnije (nažalost!!!) ispoštovati rok, nego da to bude stvarno kako treba.
Poseban problem predstavlja zamor slušnog aparata (niko me neće ubediti u to da može da radi 20 sati i da i dalje "uje normalno") i gubitak objektivnosti kada se čovek jednostavno "utopi" u pesmu.
Najviše volim kada mogu da "gotovu" pesmu ne slušam par dana, "ispraznim glavu" i onda je opet preslušam odmornih ušiju, pa se vratim i uradim neke ispravke.
Dešava se da jednostavno rad mora da se preda, da je rok kratak, da radim čitavu noć, a disk režem klijentu u prepodnevnim satima i nakon uručuvanja istog idem u krpice da se onesvestim

To nije dobro!!! Nekada sam zadovoljan takvim mixevima, ali...

desi se i da se pitam da li sam ja bio normalan kada sam to radio
Uvek skrenem klijentu pažnju da nije pametno raditi takve egzibicije, ali... nekad se mora... naročito kada imaš posla sa ljudima koji to ne kapiraju, ili neće da ukapiraju!
"Najlepše" je kada mi neko donese gotov arr. , sa "pustite me da prerežem vene i umrem" bojama, VST-ima itd. Ako je tada nemoguće vratiti se u arr. i promeniti boje, presvirati problematične stvari... hmmm... onda... onda... onda j*bi ga...
Lako je smixati svoj arr., gde si sam birao samplove, usnimavao, radio linije, ili arr. nekoga ko je upućen u problematiku. Neke aranžmane je jednostavno NEMOGUĆE smixati, a da to bude STVARNO O.K.
P.S. Potpuno subjektivno. Na osnovu vlatitih iskustava i vidjenja. Moguće je i da moj stav nije ispravan.
P.P.S. Još nešto... Ukoliko je arr. radio neko drugi, ponekad je pametno ne ribati ga previše, koliko god da je zabrljao. Ljudi su sujetni i imaju običaj da reaguju krajnje čudnovato. Ti mu kažeš nešto sa namerom da se njegova pesma uradi kvalitetnije, sa željom da mu pomogneš po cenu gubitka vlastitog vremena, a zauzvrat dobiješ mrgodjenje i :
-On će da mi kaže da je bubanj iz SampleTank tanak, jadan i nikakav, a gudački instrumenti iz Steinberg Hypersonic plastični i jeftini!!! Mamicu mu njegovu, on je našao da kritikuje moj prekrasni virtual guitarist!!! Nikada više ne dolazim kod ove nadrndane budaletine!!!
-A da, brzine ti idu u H, prva gore-levo, druga dole...
-Znam znam...ti ces da mi kazes kako idu brzine...
-Molim?
-Nista, kazem hvala cika Momo.
("Nacionalna Klasa")