Jednom INZENJER uvek INZENJER!
Naravno kom je stalo da to bude, kom nije, tu je bum-bum trus mix,mix... i to mu je sto mu je! U ovom poslu jedno je INZENJER ZVUKA, a drugo, tehnicar, snimatelj (onaj ko usnimava, vodi racuna da svi dugmici svetle REC i nista neklipuje, cak neko drugi namesta i mikrofone...), trece je svirac trube ili violine, cetvrto teoretski smer na FMU, itd.
Sta hocu reci, posto sam i sam inzenjer i na tom VETS-u diplomirao sa prosecnom ocenom 9, ocena strucnih predmeta 10, da ljudi cesto brkaju kod nas pojmove!
Imao sam prilike da upoznam dosta ljudi u ovom poslu, medju kojima je i mnogo onih samoukih. Vecina ih je popaljeno, guraju negde i negde i onda STOP! Jednostavno jer su dosli do toga kako to da bum-bum trus mix,mix... i to je to! Posle nekokg vremena vecina istih bi htela da dublje udje u inzinjersku materiju zvuka i kad izdaleka vide cega sve tu ima i koliki je to stres, odmah se vrate na ono svoje bum-bum trus mix,mix i zadovoljni su sobom!
Skola daje odlicnu odskocnu dasku, pogotovo VETS u poslu Audio Inzenjera, i to treba pametno koristiti. Naravno ima stvari koje bi mogle biti i bolje, nigde nema idealnog, ali i dalje mislim da je mnogo vise onih dobrih stvari koje daju za kasnije i dobre smernice, SVE UGLAVNOM ZAVISI OD VLASTITOG INTERESOVANJA. Brze se dolazi do srzi stvari i preciznih informacija...
Kod nas u Audio krugovima ima dosta kvazi literature, dosta losih prevoda, casopisa tipa SkyMusic i Artist Sound, mislim to je strasno sta se pise, a onda ti isti kad im neko skrene paznju ispravljaju sami sebe i to na nekim OSNOVNIM stvarima, tipa sta je karakteristika usmerenosti mikrofona

, crko sam od smeha!

al to je istina! Ima istini za volju i ODLICNE nase literature, narocito one strucne za ETF (Petar Pravica, Draga Drincic) i jednim delom FDU, ali sve te ljude mozete naci i na VETS-u, pa po meni je onda mnogo bolje cucati i cekati da jedan takav covek okrene glavu prema tebi i postavis mu pitanje ili se pak prijavis za neki projekat kod nekog takvog coveka i sa njim raspravljas o problematici, pre nego cekati da tamo neki BAJA okrene glavu prema tebi i da ti tvojih 5 mina i sta si opet dokazao i kome, posle nekog vremena se opet smoris kad shvatis da si obican snimatelj pretvoren u deo svog DAW-a, ali ne i INZENJER zvuka! To je ono sto ti konkretno daje VETS i to treba pametno i samo pametno iskoristiti, a ko hoce da mixa, neka mixa bar ima 1001 knjizica o tome kao i kurseva ili onih 5 mina BAJA!
Za kraj, posto se ovaj THREAD vuce po forumu dosta dugu... Diplomski rad kolege Djordjevica sa kojim je sve ovo poclo sam ima priliku da procitam jos dok ga je radio, i bio sam prvi, pre svih, koji je OVAKO uzbecio oci

na to! I rekao pa nije ti ovo valjda diplomski rad...

Moram da kazem da i u skolstvu kao i svuda ima monopola, koji u ovom slucaju vode i ne tako strucni ljudi tipa sekretara, itd. i sto se takav diplomski nasao na sajtu smera AVT-a, kao reprezentativni za DOWNLOAD
Tako da MOLIM svakog ko cita ovo a iz VETS-a je i ima snage i zivac za takve stvari ODMAH ukaze na ovo i skinu tu sramotu sa skolskog sajta, jer ima FENOMENALANIH diplomskih radova koje sam ja CITAO i koji bi dobrim delom bili zanimljivi i od koristi i ljudima sa ovog foruma!
Misli da sam jednom prilikom licno apelovao al... zato evo linka za skidanje mog rada, pa eto onda kog bude interesovala tema neka skine i procita

bice mi drago ako neko bude napisao i neki komentar...
http://rapidshare.com/files/19537288...OGIJI.pdf.html
I P.S.
Ima onih koji se kroz celo svoje skolovanje provlaca sa 6 i po kojom 7, neminovna cinjenica, ali ti stvarno bolje onda da su sedeli kuci i citali SOS, KVR, MIX, strane casopise i litaraturu. Mada ima ljudi koji su bili i na
Berklee-ju i SAE pa nisu nesto fascinantni, pogotovu ne SAE! Rekao bi da skolu netreba nikako odbacivati pogotovu ne VETS za Audio INZENJERE, A OSTALO SVE ZAVISI SAMO OD VLASTITOG INTERESOVANJA!