Re: Fantom vs Roland
Elem, "prozvan" sam, pa i da kazem...
Priznajem, ja sam "kriv" kao autor i producent za "osloni se na mene", ali Oliver je u to doba imao zaista inspirativne pesme, i smatram da je velika steta sto i sada ne komponuje, jer su mu pesme bile ispred vremena. Sto se gudaca tice, kada nemamo mogucnost za zive, dobro placene, koji zbog toga mogu da se "maltretiraju" od strane dirigenta-aranzera dok se ne "izvuce" zeljeno, onda je po meni bar, najbolja kombinacija ROMplera u liku nekog XV5080, ali sa SRX kartom "Symphonic strings" pa layer na sempler sa nekom dobro izabranom Viennom ili JOS BOLJE Kirk Hunter bibliotekom, narocito kada se trazi neki Vivace, Marcato, ili Agitato (ko nije cuo za izraze neka pogleda muzicki recnik) Veoma je vazno na koji nacin se tretiraju ti gudaci. Ako se sviraju "vertikalno" (po harmonskim funkcijama) rezultat ce biti u najmanju ruku los. Potrebno je koristiti ih "horizontalno" i svirati ih u 3-4 dobro odabrana sloja po kontrapunktalnoj metodi (za laike - vise paralelnih melodija, koje ponekad cine i akorde ako se na takav nacin slusaju, ne mogu krace da objasnim) Veoma je bitan i velocity a ponekad i aftertouch pristup, da bi se iskoristio maksimum layerovanih gudaca, koje OBAVEZNO, ponavljam treba svirati "po sekcijama". Sto se poredjenja instrumenata - klavijatura tice, bez ikakvih pristrasnosti, tu Roland, i pomalo Kurzweil nemaju konkurenciju, naravno ukoliko Roland ima instaliranu SRX ekspanziju "Symphonic strings)
mada i u osnovnoj verziji, na XV5080 ima jako dobrih, ali ne ide svaki sa svakim, ima faznih problema (cesto pritiskaj "mono" dugme na mikseru-monitoru!!!) Motif, narocito XS je Sjajna sprava, ali mislim da u pogledu Stringsa i Brassa Roland ipak vodi. Korg je tu prilicno zaostao, naravno ako se izuzme Oasis, i M3, koji su prisli blize, ali i Korg ima svojih dobrih osobina, narocito u "ethereal Pad" bojama i El. Klavirima (Nikako obican klavir, ne valja nista)
Licno, voleo bih da imam sve tri sprave (Fantom G, Korg M3, Motif XS) koji zajedno zaista idu jako dobro. Namerno ne ubrajam Oasis zbog SRAMOTNO VISOKE CENE, ali bih dodao Kurzweil PC3X, i pored zastarelosti sadrzine ROMa, jer je izvanredno svirljiv.
Toliko od mene za veceras, a vala dosta sam i s..o!
Pozdrav,
S.
Last edited by slowstar; 04-02-2009 at 01:42 AM.
|