Quote:
Originally Posted by drzox
Nego kad smo vec ovde jos jedna mala budalastina od pitanja tek toliko da utvrdim:
Je li znak da sam overio konvertere kad mi na inputu ode preko 0db ili ipak imam jos tih nekih 6db koliko se moze pojacati input ?
Naime ono sto mene zbunjuje je waveform koji kod overenih konvertera izgleda kao ravna linija jer je konverter otkinuo sve ono sto "nije mogao da primi", a ako stavim taj prokleti soft kompresor na input i onda bi to trebalo da izgleda isto tako ali kod mene ne izgleda,pa zato i pitam za ovaj "moguci" headroom na inputu? 
|
Evo, jednom za svagda:
da - overio si konvertor. Softverski kompresor se nalazi u digitalnom delu lanca i samim tim manipuliše materijalom koji se nalazi
posle konvertora. Prosto i jednostavno.
To što komprimovan signal ne izgleda kao da su mu vrhovi odsečeni je stvar algoritma kompresora koji verovatno ima look-ahead mode, pa je u stanju da
softverski (tj.
posle konvertora) kontroliše clipping koji nije predugačak nego je u okviru par semplova.
Input Gain koji ide do +6dB je tu samo da bi eventualno mogao da pojačaš ulaz u konvertor ako imaš izuzetno tih signal iz izvora (kao npr. u slučaju ribbon mikrofona i li nekih egzotičnih kondenzatorskih varijanti poput Blue Bluebird), pa želiš da uđeš nekakvim normalnim nivoom u konvertor. Gain je Gain, a Overload je Overload.
A što kaže Max: dogod ne čuješ izobličenje - dobro je. Opet, zarad bezbednosti, slobodno smanji ulaz u konvertor, pogotovo ako radiš u 24bit režimu.
Pozdrav