Quote:
Originally Posted by slowstar
........Eto, to je moje misljenje o "gain structuri" a ako nisam u pravu (moguce) neka me Boggy ako procita, ispravi...
|
Monitoring "gain struktura", kako je nazivas, je mozda, "najgrbavija" stavka u home (DAW only?) studiju.
Pored dinamike, o kojoj pricas (ja bi pre to nazvao "headroom", ali dobro) postoji jos dosta faktora koji uticu na karakter i kvalitet monitoringa, i nije trivijalno odmah izvuci maksimum iz bilo kakvog setup-a.
S obzirom da sam taj problem morao da resavam kao "radni zadatak" i posto sam probao razne metode... odlucio sam se za sledece poteze, koji su najmanje "iznenadjenja" izazivali u slucaju neke promene u monitoring lancu:
1.
Nikakav gain trimming niti level selector ne postoji na pojacalu snage, bilo to aktivan ili pasivan monitoring. Uticaji takve regulacije u samom pojacalu poprilicno menjaju karakter zvuka (ne kvalitet u smislu bolje-lose, nego bas to ... karakter... ili "drugacije"), najvise zbog promene impedansi. Znaci pojacalo snage je uvek na "max". Ocekuje tacno odredjeni nivo na svom ulazu i ima odgovarajuci headroom... nikakvo trimovanje nije moguce.
2. Bez obzira na snagu pojacala (koje mi proizvodimo)... sam "overall gain" je uvek precizno namesten na 26dB... time je iskljucena mogucnost da to bude varijabla.
3. Poseban sklop, pod rasirenim terminom "gain controller", kao spoljni uredjaj je zaduzen za mogucnost promene gaina odnosno "volume", ili jacine od strane korisnika. Njegov zadatak je, da bude u mogucnosti da ispostuje zahteve za ulaznom impedansom pojacala snage, i ni na koji nacin ne sme da kvari to prilagodjenje tokom promene "volume". Pored toga, zadatak mu je da omoguci uskladjeni headroom u odnosu na pojacalo snage.
4. Drugi zadatak gain kontrolera i njegovih ulaza je da uskladi nivoe iz izvora zvuka, (CD, audio kartica, eksterni DAC, itd), i time ih dovede u dinamicki opseg pojacala, ... to konkretno znaci da ako se koristi sinusni signal od -20dBFS, u obliku wav ili narezan na cd... prilikom zavrsetka kalibracije, svaki put to mora da bude isti SPL u sobi.
5. Osetljivost zvucnika se trimuje posebno, dodavanjem ili oduzimanjem izlaznog nivoa na gain kontroleru, i time dobija mogucnost za kalibraciju SPL. Gubitak na headroomu je ponekad neminovan, u koliko su razlike izmedju osetljivosti pojedinih zvucnika velike... i tada je jedino resenje snaznije pojacalo.
I za kraj, dinamika o kojoj ti konkretno pricas, ali prilikom tzv. "realistic volume levels" je prevashodno uticaj pojacavaca snage... ne toliko lanca koji ide do njega, naravno... ako je lanac dobro podesen... odnosno, pod uslovom da se u vrtenju trimera nije negde napravilo usko grlo.... sto je lako moguce. A ako nekome treba ozbiljna dinamika (dzez, klasicna muzika), nek prvo razmislja o pojacalima koji su u stanju da razviju par kilovata iz sebe... ali da se slusaju na "srednjem gasu" .... zasto? Pa limitovanje nije neki problem izazvati ... bez paljenja ikakvih zastitnih kola... prosto... klipovanjem pojacala na muzickom materijalu koji ima ozbiljnu dinamiku (rms je -20dB ili manje).. ako je pojacalo u klasi 50-150W, i ako su zvucnici novijeg datuma, odnosno, sa relativno manjim koeficijentom iskoriscenja i manjim nominalnim SPL...
pozdrav
bogi