evo, posto sam poprilicno istrazio ovo pitanje proteklih tjedana, mozda nije zgorega navesti do kojih saznanja sam dosao. ukratko, trenutno ne postoji laptop / notebook (još uvijek neki proivođači prijenosno računalo nazivaju laptopom, dell primjerice) sa texas instruments firewire chipsetom, bar ne medju sljedećim proizvođačima - sony vaio, hp, dell, gateway, asus, lenovo, toshiba.
po forumima se sugerira kupovina pcexpress firewire kartice/adaptera s TI chipsetom, medjutim firewire chipset u laptopu je taj koji je ujedno zadužen i za pcexpress utor. stoga, ako imate primjerice ricoh chipset u laptopu, ni preko pcexpress firewire adaptera vaša firewire zvučna kartica neće raditi kako spada.
jedini proizvođači koji imaju laptop sa texas instruments firewire chipsetom su apple (model macbook pro, ali noviji modeli od cca druge polovice 2008. te stariji od cca 2007. unatrag) i adk proaudio. rain recording nema TI, već ricoh firewire chipset na onboard utoru, ali sa laptopom daju i pcexpress firewire adapter koji ima TI chipset. a pošto su u dva mejla izbjegavali dati direktan odgovor imaju li TI pcexpress chipset, daje za naslutiti da nemaju, već da je ricoh kako sam već naveo iznad, ujedno i pcx chipset.
ja sam problem odlucio riješiti na način da ću uzeti još jednu, manju, usb karticu i odličan asusov laptop. današnje usb kartice, tj. driveri za iste, su se toliko usavršile/i (na win xp os) da je, u nedostatku love za macbook pro, dobar odabir upravo jedna od tih karti (nikako m-audio; uzeti u obzir native instruments, edirol, novation, svakako i echo indigo djx/iox) i vrhunska mašina nekog od mainstream proizvođača laptopa.
s tim da, od gore navedenih proizvođača laptopa, jedino asus i lenovo daju već pri kupovini mogućnost odabira između viste ili win xp. ostali jedino vistu nude, i nerijetko njihovi modeli laptopa nemaju ni mogućnost instaliranja win xp jednostavno zbog nepostojanja xp drivera za neke od komponenti u njima. naravno, za mnoge laptope na netu se mogu pronaći driveri (na stranicama proizvođača komponenti i po forumima) pa se slipstreamanim xp cd-om da instalirati sve skupa. no, primjerice, sony vaio fw serija je "hardcore" vezana uz vistu i instalacija xp-a je jednostavno nemoguća. na dellu, hp-u i toshibi se navodno može to obaviti, ali ne baš bezbolno. u svakom slučaju, prije kupovine i svakako prije instalacije xp-a, dobro proguglajte što o vašem modelu laptopa ima za pročitati na forumima.