Quote:
Originally Posted by HeatMan
bash bih voleo da vidim kako snimash violonchelo sa dummy headom.
|
Neće? me videti kako to radim, po?to se ne lo?im na dummy head (niti slu?am muziku na slu?kama), ali volim M/S i XY ako se radi o malim sastavima ili razdvojeni par (ili Decca Tree) ako se radi o velikom sastavu ili tri mikrofona u nizu (levi-srednji-desni) ako je u pitanju hor. Neka te ne zbunjuje to ?to pominjem tri mikrofona - to je samo varijacija "stereo para" i uostalom, sve te varijante se pona?aju i tumače kao "jedan mikrofon", po?to podrazumevaju snimanje orkestra u celini, a ne ozvučavanje pojedinačnih sekcija.
Za razliku od pop muzike, snimak klasične orkestarske muzike je "do?ivljaj izvođenja dirigentove vizije u prostoru" a ne "sprovođenje producentove vizije u studiju". Drugačija muzika sa drugačijim vrednosnim sistemom, ?ta će?...
Quote:
voleo bih da chujem to..
|
Svojevremeno sam sarađivao sa Zoranom Simjanovićem - Simketom (kompozitorom filmske muzike) i par puta je za potrebe filma trebalo da bubanj (i ne samo bubanj) zvuči kao kr? i lom u kafani. Pa sam smatrao da je jednostavnije da snimim ceo bubanj sa jednim SM58, nego da posle sjebavam zvuk u miksu. Od slučaja do slučaja, različite potrebe - različiti metodi.
Quote:
ako snimash pop muziku fazon je da snimash da bude kvalitetno. da snimish da bude dobro snimljeno. i da mozesh posle da iskoristish taj snimak. nachin na koji cesh ti uraditi taj deo posla je tvoja stvar..
|
Eto, sve si rekao.
Pozdrav