View Single Post
Old 24-01-2009, 08:25 PM   #47
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Produkcija violoncela i klavira

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
bash bih voleo da vidim kako snimash violonchelo sa dummy headom.
Neće? me videti kako to radim, po?to se ne lo?im na dummy head (niti slu?am muziku na slu?kama), ali volim M/S i XY ako se radi o malim sastavima ili razdvojeni par (ili Decca Tree) ako se radi o velikom sastavu ili tri mikrofona u nizu (levi-srednji-desni) ako je u pitanju hor. Neka te ne zbunjuje to ?to pominjem tri mikrofona - to je samo varijacija "stereo para" i uostalom, sve te varijante se pona?aju i tumače kao "jedan mikrofon", po?to podrazumevaju snimanje orkestra u celini, a ne ozvučavanje pojedinačnih sekcija.

Za razliku od pop muzike, snimak klasične orkestarske muzike je "do?ivljaj izvođenja dirigentove vizije u prostoru" a ne "sprovođenje producentove vizije u studiju". Drugačija muzika sa drugačijim vrednosnim sistemom, ?ta će?...

Quote:
voleo bih da chujem to..
Svojevremeno sam sarađivao sa Zoranom Simjanovićem - Simketom (kompozitorom filmske muzike) i par puta je za potrebe filma trebalo da bubanj (i ne samo bubanj) zvuči kao kr? i lom u kafani. Pa sam smatrao da je jednostavnije da snimim ceo bubanj sa jednim SM58, nego da posle sjebavam zvuk u miksu. Od slučaja do slučaja, različite potrebe - različiti metodi.

Quote:
ako snimash pop muziku fazon je da snimash da bude kvalitetno. da snimish da bude dobro snimljeno. i da mozesh posle da iskoristish taj snimak. nachin na koji cesh ti uraditi taj deo posla je tvoja stvar..
Eto, sve si rekao.

Pozdrav