View Single Post
Old 24-01-2009, 02:27 AM   #45
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Produkcija violoncela i klavira

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
naravno. a reci ti meni koja je razlika izmedju stereo mikrofona i stereo para?

jel bi ti snimao bubnjeve sa jednim mono mikrofonom? ili stereo parom? ili stereo mikrofonom (poshto ochigledno postoje razlike izmedju stereo para i stereo mikrofona za koje ja ne znam)?
Pa stereo mikrofoni su mahom koincidentni (M/S ili XY), tj. primaju zvuk u istom trenutku, a stereo par mo?e biti koincidentan, a i ne mora... mo?e da bude manje ili vi?e razmaknuti par... mo?e i Decca Tree (tri mikrofona, ?to je dvuckovic već pomenuo u ovoj temi), a mo?e i dummy head... Učio si to u ?koli, jel' da? Evo, sad će opet da me banuju po?to prozivam po liniji obrazovanja

Whatever:

Da, snimao bih bubnjeve (i snimao sam ih, dok sam bio profi snimatelj) i jednim mono mikrofonom, i jednim stereo mikrofonom... e, nisam ih snimao sa razmaknutim stereo parom... nisam imao hrabrosti - činilo mi se da je premali instrument da bi to imalo smisla, a i volim da mi kick i snare budu mono kompatibilni (predrasuda koje i sam ?elim da se oslobodim). Nekad mi je va?no da tomovi i činele imaju jasna mesta u stereo slici, ponekad me zabole za to.

Nisu svi muzički ?anrovi isti, pa ne zahtevaju isti tretman instrumenata. Mada, priznajem da nijednom ?anru ne treba pristupati dogmatski - mo?e i ovako i onako. Niko ti ne brani da snima? kako god ?eli?. A niko te ni ne sprečava da proba? neke varijante koje ti se trenutno čine besmislenim...

Pozdrav