Quote:
Originally Posted by Salle
Super su saveti...
ali bih jako voleo da za dve, tri ili pet godina sviram pred mnogo ljudi neku svoju muziku, a da mi se ne desi da umesto tona F sviram npr. E, i da se ljudi smeju.
Znam da je za tako nesto potrebno mnogo vezbe, koncentracije i truda, ali i mnogo sigurnosti, koju nemam ideju odakle da crpim...
|
Nemoj se opterećivati tim bez ikakve potrebe. Upravo si sam napisao recept : mnogo ve?be, truda, koncentracije (ali ne koncentracija da ne grije?i?, jer ako se bude? tako koncentrisao i grije?iće?). A ?ta ako odsvira? fal? ton? U čemu je poenta?
Ko će se to tebi smijati?
Vje?banje, nastupi, vje?banje, nastupi, vje?banje, nastupi, ....... , i tako dok si ?iv. To je receptura.
I ovo ti mo?e pomoći :
prije par godina sam bio prisutan na mini koncertu jednog dobrog hora. Nevolja je bila ?to je program bio matine. Hor je prekrasno izvodio svoju numeru, a kada je na red do?la solo-dionica sopranistice, izletjela je 'guska' na prvoj oktavi koju je trebala otpjevati.
Horovođa je zaustavio izvedbu, okrenuo se nama - publici i sa iskrenim osmjehom 'od uva do uva' izrekao kratko izvinjenje (koje je u stvari bilo par pedago?ki izrečenih riječi ohrabrenja slistici, odn. riječi koje su otklonile ev. bilo kakvu nelagodu), zamolio nas za strpljenje, sačekao solisticu da se pripremi ; pjesma je ponovljena i izvedena bez ijedne jedine zamjerke ; da ka?em - maestralno.
Dvoje gostiju koje sam poveo sa sobom su bili očarani upravo ovim gestom. Čak mislim da su imali veći do?ivljaj sa ovom 'nezgodom' nego da toga nije bilo.
Razgovarao sam sa solisticom kasnije, jer se poznajemo i svoje goste upoznao sa njom. Bez ijednog znaka nelagode ili 'kompleksa', objasnila je da se u njenom poslu nezgode dogode : vrlo, vrlo rijetko. Ali ipak se dogode.
Dakle, Salle, bez ikakve sekiracije i samo naprijed.
Kada bi se pogre?ke u sviranju tako vrednovale kako to ti do?ivljava?, ispada da bi Akermanov nastup na koncertu Vlatka Stefanovskog trebao biti događaj koji je poni?tio svu vi?edecenijsku karijeru i trud tog poznatog gitariste.
Ma taman posla !!!
@ igorxp
Ne treba niko da hoće da shvati da si napisao gluposti. Postavljeno ti je obja?njenje da sam to shvati? i koriguje? se prema tome.
Bez ikakve daljnje ?elje za prerječivanjem, molim, jer se u ovom slučaju 'klin klinom -NE izbija'!