Re: Nearfield monitori
Sve oko zvucnika je vrlo relativno i tesko da ce neko moci da odluci umesto tebe, ali pitas za misljenje pa cu ti dati iskljucivo svoje subjektivno, tacnije ono kako ja dozivljavam stvari...
Slusao sas Adam A7 i po meni je to neupotrebljiv zvucnik za bilo kakav ozbiljan rad, ako uzmem u obzir da bi to bio jedini monitor. Ovde ih mnogo hvale, zato sam i otisao da ih cujem, ali pored toga sto ispod 70 hz (castio sam ih) ne cujes nista, visoki sviraju lepo i kad se malo pretera sa njima, pa bih tu sigurno pravio greske, kako dole tako i gore. Ono sto mi se na neki nacin dopalo je taj "kartonski" zvuk, koji malo podseca na NS10, ali nisam mnogo siguran koliko je to bilo relevantno i kako bih to iskoristio. Cak sam slusao i A22 koje su sa dva basa, malo ubedljivije, ali daleko od onoga za sta ja smatram da je minimum za bilo kakav ozbiljan rad.
Takodje sam slusao Krk VXT6, zapravo moj drugar ih ima i jako cesto na njima radim, mogu reci da za taj novac nisam slusao bolje monitore. Brzi su, ne bas kao Dynaudio BM6A, ali doboljno tranzientni utoliko vise sto je u pitanju 6.5 incha zvucnik. Po onome sto pise na papiru sviraju od 49Hz - 22kHz +/-1.5dB sto je upotrebljivo za 6.5 inch zvucnik, sa 60W na basu i 30 W na visokotoncu, pritom slusao sam ih pored BM6A koje sviraju jos 9 hz nize, pa mogu samo reci da razlika u ceni od 700 eura nikako nije opravdana, plus sto je Dynaudio osetno slabiji sto moze cesto da zasmeta kad hoces da pojacas malo vise. Da se razumemo, BM6A je bolji zvucnik, samo ja nisam toliko siguran po cemu, verovatno po imenu, jer se meni VXT6 po svemu vise svidja, ali kako rekoh sve je to subjektivno...
Cena VXT6 je 700 eura za par i po meni je to odlicna kupovina za taj novac kad su u pitanju nearfeald monitori koji ce ti pruziti dovoljan frekvencijski i dinamicki konfor da nesmetano radis, da ne moras da zamisljas pojedine frekvencije ne bi li zavrsio mix.
Naravno, nije VXT6 takodje dovoljan za neki ozbiljniji rad, ali sam si rekao koliko novca imas, mislim da je on pravi izbor za tu sumu.
Sto se tice Mackie HR624, nisam ih slusao ali sam slusao osmice i one su mi se svidele, ali su malo plice nego moje VXT8 sto bi meni u nekim momentima mozda zasmetalo...
Ne bih da koristim prazne fraze u vezi cebeta i ostalo, ali zaista je prilicno lakse raditi sa zvucnikom koji ti pruza informaciju sta se desava tamo nisko dole, ipak za sada mogu samo da zamislim kako zvuce KRK Expos? E8B sa cenom od preko 3500 eura za par i svim oni pozitivnim review-ovima, zajedno sa Klein & Hummel O300D, ATC SCM20, AMC AML1...
Ipak, to je moje misljenje, najbolje je da poslusas sam pa odlucis sta ti najvise lezi...
Last edited by kravadinka; 17-12-2008 at 12:36 AM.
|