Trema, blokada, strah, sta li je vec...
Sviram klavir vec neko vreme. Isao sam u nizu muzicku, komponujem neke svoje pesmice, pisem teksove, dnevno provodim po 4 sata vezbajuci klavir (zato sto volim, mada nemam neko odredjeno vreme)...dakle, moze se reci da sam relativno iskusan i dobar u tome iako imam tek 18 godina.
Medjutim pre par dana bio sam u vecem drustvu u jednom restoranu, imali smo muziku uzivo, i u jednom momentu sam zeo za klavijaturu da bih odsvirao "Odlazim a volim te" Olivera Mandica. Nikad se pre nisam susretao sa tom klavijaturom (sviram iskljucivo na klaviru ili klavijaturi sa polu-teskim klavirskim dirkama), nisam nikada svirao za neko vece drustvo (ako izuzmemo priredbe u muzickoj), primetio sam da mi ruke drhte, i na nekoliko mesta sam svirao pogresne tonove. U stvari, kada sam npr. planirao da odsviram akord Bm, udario bih nesto jace po dirkama jer sam tako navikao na klaviru, a prsti bi zbog plasticnih dirki i mekoce istih skliznuli, tako da bi akord bio sasvim, sasvim pogreshan.
Dobra stvar je sto su nas u muzickoj ucili da ako i pogreshimo na nekom mestu, odmah nastavljamo dalje, tako da sam to maksimalno primenjivao, ali su se greshke ipak osetile. Nije to zvucalo katastrofalno, ali definitivno ni najsjajnije.
E sad, moje pitanje je kako da prevazidjem to? Kako da se oslobodim drhtanja ruku i treme? Zasto u kuci super odsviram a pred vecom grupom pravim greshke? Sta vi radite kad vam se desi nesto slicno?
Super bi bilo ako bi neko mogao da podeli slicna iskustva...
Hvala