Thread: Duzina kabela?
View Single Post
Old 11-12-2008, 08:20 PM   #8
ELEKTROIVO
Member

ELEKTROIVO's Avatar

Default Re: Duzina kabela?

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
kolko sam ja skapirao to bi bila neka vrsta ispravljacha.. shto od nekog izoblichenog sine wave-a, pravi square na 50-60hz.. naravno, prichamo o struji.. tako sam ja bar to skapirao.. same definicije se ne secam..

pozdrav
puno sam razmi?ljao o toj temi..... ako ?eli? implementirati PFC (power factor correction) u sistem ( a kod onog aparata je navedeno da ga koristi), obavezno mora biti riječ o istosmjernoj struji, jer je PFC konverter zapravo jedan od dijelova sofisticiranijih SMPS-ova (Switch Mode Power Suply), a slu?i za smanjivanej jalove snage nekog sistema, odnosno za bolje iskori?tenje energije koja se crpi iz mre?e, i to nije toliko bitna stavka za "čistu struju" koja je nama cilj. bitna je stavka to da se struja ispravi u istosmjernu, jako dobro ifiltrira i ponovno vrati na 220V izmjenične..... to se mo?e dobiti DC/AC konverterom ko ji daje u jeftinijoj varijanti kockasti napon ili skupljoj da daje sinusni napon.... (za audio nebi trebalo biti razlike.....) problem mo?e biti jedino frekvencijina kojoj radi PFC..... obično to bude 100-tinjak kHz, iako moderni pretvarači rade i na frekvencijama reda GHz....
sve to zapravo nije toliko bitno za audio sustav, čak ni "balansirana struja".... bitno je samo to da nema "smeća" na sinusu........ a to se mo?e postići nekim malo ozbiljnijim UPS-om......
nije lo?e ugraditi odvojni transformator za audio sistem na 220V u cilju uklanjanja ground loopova, znači da svi audio aparati budu na istoj fazi ako se koristi trofazni sistem (to sam ugradio kod Rogine u studiju, zajedno sa stabilizatorom struje i RF filterom), ali isto tako bilo bi po?eljno studio spojiti na potpuno odvojeno uzemljenje od ostatka zgrade/kuće, i to izvedeno sa bakrenom pločom povr?ine minimalno 1 kvadratni metar, i to tako da ploča le?i u pepelu na dubini oko 1 metar (tako to navodno rade Ameri....) i naravno, najbitnije od svega, treba paziti kako i gdje se spaja masa sa multicore-a
ELEKTROIVO is offline   Reply With Quote