Quote:
Originally Posted by balthazaar
da...te?ko je...niti se mo?e objasniti...niti definistati...
|
Itekako se mo?e i definirat i objasnit... samo većina o tome nikad nie razmi?ljala, ?to ih ne sprječava da koriste riječi čije značenje zapravo ni sami ne razumiju i nadaju se da takva komunikacija nekim čudom ipak mo?e uroditi razumijevanjem
Ako obeća? da će? platit pivo i ćevape kad dođe? u Rijeku... mogu ti reć ?to je umjetnost, čime je definirana, i kako se bilo kome mo?e jednostavno objasniti ?to je umjetnost i bez kompliciranih pojmova i "duboke filozofije"
Quote:
mogu ti samo reći moj subjektivni osjećaj na jednom nivou shvatanja...
|
Jasno, te?ko je razumijetu umjetnost u svijetu gdje umjetnike proizvode sveučili?ta i akademije, a "proizvodni pogon" se sastoji od individualnih profesora čija sposobnost da definiraju umjetnost u prosjeku nipočemu nije bolja od tvog poku?aja da je definira?... pa opet... ?kolovali su generacije i generacije akademskih umjetnika
Quote:
.a to je da je "prava umjetonst" po malo turbo-folk i po malo avangarda...tj. da je slojevita..da u njoj mo?e? naći ne?to najpliće - ?to će zadovoljiti i naj povr?nije ukuse velikog broja ljudi, a da naravno mo?e da zadovolji i ukus i uho znalaca koji u tome vide i čuju ne?to vi?e...
|
Umjetnost je specifična funkcija, a ne set estetskih ili drugih kriterija. Po ovome ?to ti govori? Picassov kubizam nikad ne bi slovio za umjetnost... a kubizam definitivno jest umjetnost.
Quote:
...e onda dalje...iako se taj "kriterijum" ispuni - nije svaka "prava umjetnost" podjednako vrijedna...evo npr. Ja sam shvatio da su (uh sad ćete da popizdite) neke pjesme od eeevoo npr. ?abana ?aulića - prava umjetnost...al nisu podjednako vrijdene ko neke druge...
nadam se da me kapirate..
|
Ne... ne kapiram. Koliko točno vrijedi sposobnost tvog krvotoka da opskrbljuje tvoj organizam kisikom? Ili da pojednostavim...
koi od navedenih organa za tebe ima najveću va?nost / vrijednost:
a) pluća
b) srce
c) mozak
d) jetra
Momentalno ti je jasno da je pitanje čisti debilizam... vrijede ti svi jednako, i to isključivo kad ih sve ima? i kad svi rade ispravno. Jedno bez drugog nema NIKAKVU vrijednost. Umjetnost ima vrlo sličan odnos sa nekim drugim "organima" pa je svaki poku?aj rasprave o VRIJEDNOSTI bilo kojeg umjetničkog djela unaprijed proma?ena aktivnost. To ?to ljudi daju 15.000 ? za ne?to ?to će viseći na zidu vr?iti funkciju samoreklame vlastitih plate?nih sposobnosti nema APSOLUTNO NIKAKVE veze sa "vrijedno?ću" samog umjetničkog djela koje visi na zidu.
Quote:
tako da sam se pogre?no izrazio kad sam reko "nema tu prave umjetnosti"....nje vjerovatno ima...al nema neke prevelike vrijednosti...
|
OK. Krivo si se izrazio... po?ten odgovor. Ali i ovaj drugi "vrijednosni izra?aj" ti je jednako prazan kao i onaj prvi. Ima? neki treći?