08-12-2008, 12:41 AM
|
|
Moderator
|
Re: Haas zona, reverberacija, decay u kontrolnim sobama
Hallo Drustvo
Evo da prenesem moje ispisano.
Quote:
Reflekcije i geometrija Sobe
Za moj pojam jedan od elematarni stvari akustike. Tu sve pocima i pada.(Ako sam rjesio naravno sve drugo)Ali nigjde drugo nemogu lakse dobiti dobar rezultat.
Jer mislim da sve pada sa lozom geometriom sobom, ili ako sam ogranicen sto se tice preuredjivanju sobe, moram znati di i zasto staviti koji absorber.
Na kraju bi trebali biti slike kako se reflexije u naprjed mogu analizirati.
Jer sta zelimo stim postic? jednu zonu di nema reflexie.
Evo stizu prva pitanja. I evo nas opet u matematici. Svuk je ko biliar!!
Znaci ulzani kut je izlazni kut. Linial i ajmo crtat.
Ako se sada odlucimo da cemo zid nakositi. Koji moze isto biti pokretni (naprimjer) nesmimo jedno zaboraviti. To jeste da se zvuk lomi oko objekata. nema prave rjeci nadam se da ce vam sledeca slika objasniti moje nedostake rjeci
Kako smo vidili svaka frekvencija ima svoju duzinu naprimjer 45Hz=7,62m 1m=343 Hz
Ako stavimo sada neki zid koji ima samo povrsinu 1mx1m desava se to, da sve frekvencije ispod 344 Hz vrlo slabo ili nikako nedolazi do reflekcija.(Vidi sliku)
Zato je pozeljno da vidimo koje spektar zelimo reflektirati (naprimjer bubanj,Vocal, Gitarra) i na osnovu toga dimezjonirati povrsinu.
Sta moze rezultirati iz refkcija.
1 interferencije
2 Echo efekat ( u velikin sobama)
3 Disanja i smanjivanje jacine signala
I sada dolazima do jos denog fenomena zvuka interferencije! Sta je to ???
U nasem slucaju je to jedna vrlo bitna stvar. Zasto ? ako se u sobi jedan signal u fazi nadje, moze taj signal dobiti do +6dB na snazi ili sto je ubiti veci problem izbrisati frekvencije i to do 0dB
I to se desava naj prije u visokin frekvencijama jer je njihova duzina naj kraca.
Primjer:
Mi imamo naj vece problem znaci sa interferencijama koje dobijamo kroz reflekcije.
Ako dobijemo naprimjer kroz desni zid jednu reflektiu koja ima duzu putanju od 3,44m, kasni nam sinal 10 ms(milisekunda).
kod jedne amplitude od naprimjer 6,88m = 50Hz je zaobilazak zvuka pola amplitude znaci 3,44 m. Stim dobijamo taj efekat da ce kroz reflekcije signal na posziciji sluznaja kroz inteferencije pojacava ili smanjuje. Na 100 Hz mi je duza putanja jedna cila perioda i signal mi se pojacava. Na 150 Hz 1,5-perioda izbrisavanje signala na 200Hz 2-perioda pojacavanje. itd (Slika bi trebala biti ispod)
To za nas znaci de zelimo po svaku cjenu izbjeci reflekcije na poziciji slusanja. Jer nam to vraca laznu sliku od tog sto slusamo. Necemo ih moci totalno izbjeci ali mozemo odraditi sobu tako da zakasne ili da nam stignu sto kasnije. Ako to uspijemo onda smo dobili puno cistiji zvuk, I krivulja se po cilom spektru izravnal.
Imamo jos jednu kariku sto se tice reflekcija. I to se tice prvi reflekcijsa od sada early reflection.
!! vremenska tocka od erly reflection u odnos sa direktnim signalom je elemntarna tocka koja nam daje osjecaj za sobu I poziciju signala u sobi.(ovo se moze I primjeniti na miks) Sto to god bolje odradimo imacemo ljepsi osjecaj u sobi zapravo na posiciji slusanja.
nebi tio sada u tu temu jako zalazit, jer je samo taj odjel skovan u jednoj knjigi.
Ali cu vam navesti neke stvari, pa ako bude bas tu zapelo cucemo se. Gledamo sa stava Direktnog signal, kasnjenje Signala i dodatnog puta preko jedne plohe.(Zid, plafon, Stol,Monitor itd)
( trazite u netu pod Haaseffekt)
Evo jedna formula s = t*c/(1000)
s= dodatna putanja t = direktnog signal Irefekcije u ms C= brzina zvuka
1. Kroz kasnjene refkcije od 0 do 10 ms poslje direktnog signala do tocke slusanja. To ogovara dodatnoj putanji zvuka 0 cm do 340cm. To su tipicne reflekcije poda, stola, zida i plafona.
U tom slucaju se kroz reflekcije pomjeri mjesto ili lokacija signala. Posto dobivam kroz jos jedan signal iz krivog smejra prema mjestu slusanja jedan krivi signal.
Da bi se te rane reflekcije elemenirale morate ih okrenuti od sebe. Ovi veliki maheri su se dogovorili za tako zvani ?ITD-Gap? oni preporucuju studiama za prve reflekcije minimalno 10ms a optimalni 17 ms.
(samo da bi mogli nesto izracunati.10ms = 3,4m a 30ms = 10,3m. Jos nesto 30 ms bih kod perkusivni stvarima osjecali kao echo. Moja soba nazalost nije 10,3m Duga!! To sam prepiso)
Da vam na kraju jos kazem da sam izostavio objasneja Za Direktni zvuk, Difusan Zvuk, Hallradius. Hocu samo da kazem sta sve djeluje I rezultira iz reflekcije.
(Nekin ce to biti posnato is miksa. Jer mi early relexion koristimo kao predelay.)
|
|
|
|