View Single Post
Old 06-12-2008, 04:10 PM   #11
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Buducnost muzike

Quote:
Originally Posted by Rhino View Post
Prvo, maradona nije dao gol u finalu-vec u polufinalu. Drugo, pravci se ne nisu 'stancovali' nikad vise.
Treće, to polufinale je ustvari bilo četvrtfinale. Četvrto, ja te "pravce" koji se danas ?tancuju vidim kao "produkcijske podpravce", a ne kao zaista nove pristupe u stvaranju muzike.

Quote:
Isto se ne slazem da je muzika ranije dozivjela svoj konacni vrhunac, jer je muzika apstraktan pojam, te je ne mozemo izmjeriti kilima, milimetrima ili slicnim mjernim jedinicama....
Sa ovim se sla?em u potpunosti. Muzika je nemerljiva kategorija i samim tim je svaki razgovor o "kvalitetu" muzike bespredmetan. Zapravo, svaka muzika koja se nekome dopada je kvalitetna jer je uspela da "preskoči rampu" između stvaraoca i slu?aoca.

Quote:
A da je upala u u krizu slazem se
Muzika nije upala u krizu, identitet "zapadne civilizacije" (kojoj i mi pripadamo) pak jeste u krizi. Muzika samo oslikava tu krizu, i ni?ta vi?e. Ona je uvek najbolja moguća u postojećim okolnostima. ?ta je danas va?no (u zapadnoj civilizaciji)?

Najva?nije je da osoba ne?to ima. Takođe, va?no je da to ?to ima mo?e sva?ta. Činjenica da svoje imanje nikada neće iskoristiti u punom kapacitetu ne umanjuje sreću vlasnika termonuklearnog arsenala (ili UAD-a, svejedno). Razmetanje je glavna stvar.

Jedino ?to naru?ava vlasnikovu sreću je pojava nove tehnologije koja mo?e jo? vi?e. Naravno, vlasnik nikad nema vremena da ispituje mogućnosti onoga ?to već poseduje, po?to mora da zaradi novce za novu tehniku U procesu zarađivanja nema se vremena ni za slu?anje, a kamoli za stvaranje...

Kada ka?em "zapadna civilizacija" naravno ne mislim na geografsku nego na kulturolo?ko - ideolo?ku podelu. Indija, Kina i Rusija (i ako su na "Istoku") takođe poseduju termonuklearne arsenale, UAD-e i Neumanne, ali na celoj planeti (pa i u Americi i Engleskoj, zemlji proleterskoj) jo? uvek postoje ljudi koji misle da je muzika "out there", tj da ne ?ivi samo u klubovima, na MySpace-u, YouTube-u, iPhon-u, iPod-u i SUV-u, i da ne mora da bude miksana kroz UAD, DigiDesign ili SSL.

Muzika nije u krizi - mi smo u krizi.

Pozdrav,

Vasa