Evo da jos nesto nadodam.
Helmholtz Resonator
Posto sa visokin frekvencijam imamo naj manje problema, pocecemo sada sa absorberima koji naj efikasnije rejesava probleme u dubokin frekvencija do 100 Hz
dije kod nas u biti nav veci problem.
Taj absorber radi na principu rezonacije, to znaci rezonatna frekvencija sobe dolazi u rezonacije sa zrakom absorbera i tako jedna drugu eleminira.( Jako jednostano objasnjeno)
Helmholtzresonator je ubiti jedna Zatvorena kutija, u kojoj su izbusene rupe. Nema nikakve veze kako izgleda ta kutija moze imati sve geometriske oblike.
Necu sada opet sa formulama pocimati jer ima dovoljno kalkulatra na netu. Samo cu vam opisati osnovnu funkciju.
Na rezonantnu frekvenciju kod Helmholztresonatora u principu djeluju masa zdraka koju dovodim do vibracije u rupi absorbera i i kolko popusta zdrak u kutiji.
Da vam ne dosadujem priskacem puno, puno formula i dolazimo do gradnje takog jednog absorbera.
Ako znate koja vam frekvencija pravi naj vise problema, naj cesce su dvije do tri niske frekvencije. Onda se morate odluciti za mjesto di mozete montirati absorber.
Ali nemozete ga staviti di hocete vec tamo, Di vam je moda naj glasnija. To vam je u cosku i na zidovima u osi slusanja. (ispred i iza vas )
Naj bolje vam je uzet sinus generator i postavite tu frekvenciju di mislite da vam smata. I hodajte kroz sobu. Osjetit cete da negdje u sobi imate malte ne tisinu a u cosku bole usi( Pasite svucnike nemora biti to pre jako. Ako imate male zvunike koje idu do 70 Hz nemozete traziti sa tim zvucniku mode od 40 Hz.)
Znaci nasli smo mjesto di Rezonator mora doci.
Zada moramo napravit jednu kutiju koja nebi smila biti manja os 100 litara 0,1m?
(1000 litara = 1 m? = 1mx1mx1m)
Nemoze se reci da ima optimalana dimenzija ali pocmite mozda sa 250l. Ta kutija bi trebal biti vec malo stabilnija ja bih preoporucio mediapan od 22mm ili moze i iverica ili osb ploca. Nju kada skopite uzmite silikona napravite je diht jer inace moze doci do pistanja kroz male rupice i Rezonator ce pasti u vrjdnost nece vam raditi vise efikasno.
Ja bi sada tu kutiku odnijo na to mjesto di vam je rezonacija naj jaca. I izbusio rupe.
Dolazimo do rupa. Mozete malo veliki ili vise mali rupa izbusiti. Ja volim male rupe buziti jer mogu rezonatnu frekvenciju tocnije pogoditi.
Rezonantna frekvencija je ovisna od
Kolicina rupa
Volumena kutije
I debljina tunela ( u nasem slucaju debljina materijal 22mm, (npr mediapan))
Ako zelimo dobiti rezonatnu frekvenciju od 45 Hz a volumen je 250l
onda moramo izbusiti 10 rupa sa precnikom od 3 cm.
Evo vam jedan stranica. ( Ova formula je drukcija ona se odnosi na fixnu rupu a rezonacna frekvencija se postize sa velicinom Kutije)
http://www.mhsoft.nl/Helmholtzabsorber.asp#slotAbsorber
Nemozete pre trpati sa ovin Absorberima sta mislim reci od viska glava ne boli. Ako imate mjesta sto vise.
na te absorbere mozete staviti i absorbere od mineralne vune, Znaci neka vrsta kombiniranog absorbera.
!!! Ako napravite kutiju vecu od 500 litara moze doci do toga da je absorber jos dvi sekunde nakon signal u rezonanciji. To se dobro cuje! Sato ja izbjegavam pre velike Volumene.