Re: Na?i uzori...
1. Coil - apsolutni carevi. koristili su sve moguce metode da prave ziku i radili su sve moguce zike :). droning, nojz, ambijental, neo-folk, tehno, brejkbit itd. ipak, najbolji su mi po minimalistichkim narkomanskim pesmama koje traju po 10-20 minuta i vrlo su psihodelichne ili su jednostavno samo mnogo epic.
2. Nurse With Wound - totalni car. lik ima jedan te isti setup i shtanca albume ko lud. Chesto i budu istaste trake ali na svakom albumu se zabode barem jedna pesma sa dovoljno mindfuckova kojih se nikad ne bih setio da totalno odlepim za njom. fora je u tome shto usput radi i slike koje su podjednako istripovane kao i muzika a neretko ima i neke performanse.
3. Current 93 (tj tachnije samo david tibet) - totalni car. volim ga zbog 10-20min dugih narkomanski pesama. ima neke radove koji su mi bash loshi i ne kapiram ih, ali oni koji su mi dobri - ne mogu da se zasitim. dodje npr chovek i uzme pesmu nekog ludaka koji pishe CORPORATE HOROR (sjajan zhanr :)) i napravi od toga pijesmu koja je stvarno stvarno horor. jednostanvo chovek ume da nabode savrsheno sklop zvukova, atmosfera, dronova itd.
4. Chris Clark - apsolutni car. vecu budalu od njega nisam chuo od kako se aphex twin pojavio. chovek na neverovatne nachine manipulishe zvukom, ima brutalan osecaj za gruv (shto je kod dance muzike vrlo bitno) i radi sve shto se raditi u elektronskoj muzici mozhe.
5. Jeff Mills - totalni car. chovek sa svojim svetom koji je kroz vijek vijekova izbacio gomilu jako jako dobrih traka. shto duzhe pushtam muziku to ga vishe volim jer sve vishe uvidjam koliko je chovek rano skapirao neke stvari koje meni nikad ne bi pale na pamet.
6. Surgeon i Regis - totalni carevi. likovi su zapocheli svoj neki fazon tehna koji se dosta zasniva na industrial pristupu stvaralashtva tako da mi se uklapaju jako u prva 3 top-a. recimo surgeon ima duplu plochu koja je neki tribute coil-u - jachi tehno ne postoji. regis tako dodje i sempluje govor jim jones-a, onaj poslednji tik pre nego shto je 1000 ljudi popilo punch sa otrovom, i nabaca josh neke spuki droninge i zvukove. regis je malo lately otishao u kurac ali je surgeon josh uvek sjajan sa svojim radovima.
7. Whitehouse - apsolutni shupci. ali nema boljeg konceptualnog muzichkog iskustva :). ljudi koji su usavrshili nojz i prenoshenje hejta kroz muziku. imaju jedan sjajan album koji se zove bird seed na kom je glavna pesma (koja nosi ime "bird seed") ustvari samo skup zapisa pricha i ispovesti zhrtava silovanja, zlostavljanja, kurvi, lopova. jedno 3 min ide pricha zhene chije su dete ubili. posle 3-4 godine kopanja bolesti po netu kontao sam da sam oguglao, ali ova me pesma svaki put sjebe.
8. NON aka Boyd Rice - apsolutni shupak koji, opet, ima sjajan koncept. lik je satanista (zvuchi gore nego shto jeste), socijalni darvinista i fashista (jeste loshe koliko zvuchi) i propagira sve svoje stavove kroz muziku i lirikse. mogao bih josh o njemu, ali me mrzi jer ima mnogo :).
to bi valjda bilo to
hvala na pazhnji :P