Re: Laptop i ?iva svirka
Ja sam naveo na svom primeru sa kojim instrumentima (VST) koliko zauzima resursa kada radi. Ako meni zauzima 4-5% procesora i ako uzmemo u obzir da imam dosta jaku masinu, onda je za ocekivati da na nekom lap-topu zauzima 3, 4,... pa mozda i 5 puta vise procesorske snage (u zavisnosti od same masine) sto u konkretnom slucaju znaci do 20-25% procesorske snage. Pri takvoj potrosnji resursa ne bi smelo da bude problema na svirci - zanci, izvodljivo je koristiti ga za "live" samo ako je masina samo po sebi izdrzljiva za duge svirke.
Naravno, treba gledati pa kupiti "jaci" lap-top kako bi se moglo podici vise instrumenata i semplova u slucaju da se koristi soft sempler.
Inace, sto se tice Scena u Forteu, mogu se menjati na dva dugmeta (tipa gore-dole, kao sto je naveo Maiv) ali se mogu programirati u samoj klavijaturi kao i svaka druga User postavka (Performance ili User Program) pa se pozivati preko klavijature potpuno isto kao i zvukovi iz nekog hardverskog Workstationa. Konkretno, ja koristim Technics WSA1 kao master klavijaturu u kombinaciji sa Forteom. Sve scene iz Fortea pozivam na samoj klavijaturi, dakle ne dodirujuci mis, tastaturu ili bilo sta u vezi sa kompom.
Na klavijaturi sam momorisao:
User Program 1 - M1 Piano
User Program 2 - Hammond Organ 1
User Program 3 - Lead Synth 1
itd. redom mozes da momorises onoliko Scena koliko ti treba za svirku! Kada hocu da sviram Hammond Organ 1 ja pritisnem dugme na kom mi se nalazi User Program 2, kada zelim da cujem M1 Piano pritisnem User Program 1...
Sve funkcionise kao sasvim normalna klavijatura samo sto imam mnogo vece mogucnosti. Naravno, da bi se one iskoristile, treba i dosta utrosenog vremena, znanja i podesavanja! Evo jednog primera, u kombinaciji sa Real Stratom koristim NI Guitar Rig 3 i na njemu sam na jednoj od Scena podesio da koristim Wach-Wach efekat. Na standardnim klavijaturama, koje medju hrpom efekata obicno imaju i Wach-Wach, on radi u Automatic modu, tj. programiran je na neku brzinu kojom "otvara" ili "zatvara" ton. Kod mene je situacija potpuno drugacija, u Forteu sam medju midi kontrolama podesio da moja Expression pedala, koju uglavnom koristim za Volume funkciju, kontrolise u Guitar Rig-u 3 njegov Wach-Wach pedal (ko je koristio ovaj efekat na G.Rig 3 znace o cemu govorim) i to se desava samo kada pozovem tu scenu! U vecini drugih slucajeva ona sluzi kao Volume pedala. Izmedju ostalog, medju midi kontrolama moglo se postaviti da funkciju pedale vrsi bilo koji potenciometar, knob, Pitch bender i sl. (koji podrzava midi komande). Uz dobar midi kontroler mogucnosti su ogromne! Gotovo svaku komandu na VST instrumentu ili efektu je moguce kontrolisati putem midi controlera!
Last edited by akordeonista; 24-11-2008 at 09:27 PM.
|