View Single Post
Old 23-11-2008, 05:49 PM   #26
idekius
Mason

idekius's Avatar

Default Re: Laptop i ?iva svirka

Rade sada dobra napajanja i Gigabyte i CoolerMaster... tu su Enermax, Tagan... itd... itd... tu se mišljenja razlikuju, ali, sve su to uglavnom "sigurna" napajanja. Pod navodnicima, jer apsolutna sigurnost stvarno ne može da postoji. Postoje i APC UPS SMART uredjaji, korektori napona itd... ko baš želi da se čuva. Lepo bi bilo da se i Diviner javi sa svojom preporukom za napajanje, pošto on redovno prati testove, a verujem i da gricka komponente kada ih bira, kao što su kauboji proveravali da li je dolar zaista od zlata

Zavisno od grada do grada, dela grada u kome se živi itd. stabilnost napona je stvarno diskutabilna. Kod mene je napon SUPER u odnosu na ljude koji žive na pojedinim delovima periferije Niša. Vidjao sam da ljudima sijalice u kući svetle bukvalno žuto. Znam i za mnogo slučajeva rikavanja računara (gotovo u kompletu) usled nestanka struje, ili oscilacije napona. Kada ne koristim svoj računar, uvek ga gasim na produžnom kablu... Ukoliko nije isključen na produžnom, ploča je i dalje pod naponom, ako se recimo desi da nestane struja, pa opet dodje... Boga mi, svašta može da se desi ukoliko računar nije van strujne mreže.

Što je najgore, tada se garancija za računar (opravdano) ne priznaje, a elektrodistribucija odbija da nadoknadi troškove. Nišlije sa foruma možda znaju Klemu... lik koji servisira Hi-Fi... koliko sam čuo, on je popizdeo i dao elektrodistribuciju na sud zbog toga... i dobio obeštećenje. Ali... džaba obeštćenje ako čovek ostane bez računara, ili (još gore!) bez podataka...

Zato... osnovna zaštita... brend napajanje i računar van električne mreže kada se ne koristi...

Pomenuti Thermaltake ne bi smeo da bude loš. Definitivno ne spada u "potencijalne ubice računara" poput onih JNC i sličnih čuda, kojih je (na sreću) sve manje... Opet ponavljam... nema tu garancije... sa EPS-om naročito ,a i sve se kvari. Desi se da padne i putnički avion, pa nije ništa čudno ni ako vrisne napajanje, pa bilo ono Tagan, Enermax, ili ne znam šta...

A što se tiče softwarea, nije baš mesto, jer bih onda morao da banujem sam sebe ,ali... imaš me na skype, pa ćemo popričati

Stvarno odosmo debelo u off... nema smisla, a tema je odlična...
Sam sam prisustvovao koncertu grupe Kosheen, gde je klavijaturista koristio Roland XP 60 (iznajmljen od mog prijatelja) kao kontroler, a boje vukao iz Mac Book... Logic. A onaj njihohov DJ je uradio sličnu stvar... scratch panel i Ni-Traktor
Sećam se reakcije mog prijatelja kada ga je zvao organizator koncerta da bi iznajmili klavijaturu, pošto se XP-60 nalazo na listi zahteva grupe Kosheen. Ovaj je pao u sevdah "Eto!!! Jel JA pričam nešto???!!?? Pričam JA, samo nema ko da sluša!!! Jel vidiš šta ljudi traže??? EEeeeejjjj!!!! A ti ga tupiš sa nekakvim samplerima i trt-mrt!!! Jaaaaooo.. možda mi učita i neke ludilo boje...". Da bi se posle ispostavilo da je ovaj verovatno navikao na dirke XP-60, a ni jednu bojicu iz nje nije koristio, pa sam ja malkice likovao