View Single Post
Old 22-11-2008, 09:24 AM   #5
Rasta
Member

Default Re: Mikrofon za sax & trubu ?

Meni je 441 favorit u odnosu na RE20 na trubi, iako razlike spadaju u domenu ukusa. Takodjer, u 90% slucajeva snimam jednog trubaca, koji ima dvije trube, pa vjerujem da na odredjenim trubama moze biti i obrnut slucaj.

Sax je puno kompliciranija materija, buduci da ih ima, cini mi se, 4 vrste te zvuk se mijenja ovisno je li solo ili u brass sekciji, jazz, pop... Nekoliko cudnih kombinacija mi je davalo izvrsne rezultate. Naravno nikad nije skodljivo staviti osim 441 ili RE 20 jos jedan kondenzatorski mikrofon. Ovdje blagu prednost dajem RE20, pogotovo kod dubljih saxova, a kod visih mi igraju i MD 421 i Shure 57.

Jednom je recimo drugi mic bio AKG 414 na oko metar od trube, u visini usnika. Drugi put mi je kao jedini i glavni signal bio Neumann U87 na oko dva metra udaljen od saxa. Imam dosta ziv drveni prostor, pa je i on dao svoj pecat. Ponekad stavim AKG Solidtube na cepove od saxa, gdje izlazi dosta ugodniji zvuk nego na trubu.

Opcenito mi vise leze lampasko pretpojacalo za brasseve nego tranzistorska. Imam takav ukus da vecinom snimam tople brasseve, pa ih se trudim "zgrijati" sto vise. S druge strane, ponekad glazba trazi hladne brasseve, pa ih snimam s Betom 57 i tranzistorskim preampom. E, onda kada dunu, smrznu te trenutno! .
Rasta is offline   Reply With Quote