Thread: Studio u kuci
View Single Post
Old 21-11-2008, 11:35 PM   #19
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Default Re: Studio u kuci

Evo da nastavim.....

Prvo, hvala starim akustickim vukovima na ukljucenju u raspravu

Zid od cigle - opet da se vratim na njega. Finansijski mi je jeftiniji od kakve rigips varijante, jer ne zahteva nikakvu zavrsnu obradu. Necu ga malterisati, gletovati ni kreciti, znaci, izgledace onako kafanski, sa vidljivim debljim fugnama. 1m2 sa sve radom ne bi trebalo da bude skuplji od 10e, a povrsina tog zida nije velika, ukupno.

Dalje..... voleo bih u ovoj fazi da cujem misljenja ljudi koji nisu akusticari po vokaciji (isam ni ja), vezana za prostor za snimanje.

Moja predrasuda, sa kojom sam krenuo u pricu - samo prirodni materijali - drvo (lamperija na zidovima), azmafon (ili min funa) i pecena glina - zid od cigala (na mestima gde nece biti prekriven apsorberima. Izgradio sam je na osnovu godina i godina sviranja i ozvucavanja (i nesto manje snimanja) po razlicitim mestima i razlicitim uslovima rada...... licno, mozda gresim, nikad nisam voleo rigips varijante.

Konkretno bi mi znacila iskustva snimatelja i muzicara u kojim se prostorijama (kako tretiranim i geometrijski izglednim) dobro osecaju dok sviraju/snimaju i imaju dobre rezultate.

Ima li logike, dakle, odraditi bar dva zida sa lamperijom ispod koje je vuna, plafon sa Azma AD plocama i iza azmafonom, ostaviti deo zida od cigle 'golog'.......

Hvala svima