He, he!
Lacky, mora da nesto nisi razumio od gore napisanog.
To nema veze sa recepturom kako da neko postane Picaso.
To su samo pomocna stiva i nista vise.
U principu sve morash sam.
Prije par godina sam dobio oko pedesetak tekstova od pjesnikinje Dare Stojiljkovic ; nisam mogao upotrijebiti ni jedan radi proznog stila pisanja poezije.
A da se upushtam u avanturu zvanu "Modra rijeka" - ne pada mi na pamet. Toliko veliki nisam.
To ti gore nije nishta drugo nego necija suma-sumarum zajednickih odlika 'uspjelih' tekstova i - nishta vise.
Prije par godina sam napisao melodiju i uradio arr. namjenski za mnogouvazenog Kemala M. na tekst pjesme pjesnika Milana Rakica :
LEPOTA
1 - Znam te tako dobro: u rastanka case
Ti preda me stupis sva sjajna i ziva,
Znam kada ce suze oko da ti kvase,
Znam kada ti dusa milostom preliva.
2 - A kad u njoj nosis svu toplinu Juga...
Pa ipak si svakog dana nova meni,
Uvek nova, uvek tako cudno druga,
I nikada slicna jucerasnjoj zeni.
Ref.
Jest, nema na tebi ni jednoga dela
Da se mome oku mogao da sakrije,
Ni jednog prevoja blistavog ti tela
da se moj poljubac na nj spustio nije.
3 - Ta moc tvoja cudna zaslepljava mene
Raznovrsnim sjajem, mirisom i bojom.
- Oh, budi jedanput ko i druge zene.
Da odahnem najzad pred lepotom tvojom...
MILAN RAKIC
Izvrsna pjesma. Kao da ju je Milan pisao za lake note.
Naravno, on nije naucio gornja stiva - prethodno napisanim opstim smjernicama koje nam postavi Eeva, pa napisao ovu prelijepu pjesmu.
Ali, zato jesam ja, prilikom izbora teksta, vecinom od onog sto je napisano.
Ne znam da li danas takvo sto postoji u skolama, ali, nekada su postojale knjizevne sekcije gdje su se 'ostrila' pera i dobijale osnovne smjernice za pisanje. Niko nikom ne brani da izidje iz takvih okvira (to i nisu nikakvi okviri - zabrani).
Ali, treba odrasti dotle da se zbaci 'tijesna' kosuljica i postane osoba licno promovisanog kvaliteta.
Ako na nasim prostorima Djordje Balasevic ili Bora Djordjevic vaze (medju mnogima) za vrhunske tekstopisce, u cemu se to analiza njihovih pjesama ne moze uklopiti u gore opisane smjernice?
A Picaso i slicni su ti kao ovi noise kompozitori danas

.
Ja licno vise volim slike realnog prikaza svakodnevice. A to ipak nije Pablo.
Tekstovi danasnjice se, bar u svijetu, bave odlikama svakodnevice i covjecijih potreba : kao i Yesterday.
p.s. Iskljucujem vecinu danasnjih tekstova, posebno onih u TF koji su dalji od pameti i svakog ukusa, sa prostora Yu.

Philips onomad dade savjet pok. Johny Kash-u : parafr. : "Napishi pjesmu kao da te je udario kamion, umrijeches za par minuta a ona treba izraziti tvoje osjecaje, tvoj vrisak dushe, koji nikoga nece ostaviti ravnodushnim".
Koliko ima ovakvih tekstova od pocetka, recimo, pop-rock 'kulture'?