Quote:
Originally Posted by HeatMan
ne znam.. jednostavno, svi plugovi mi nekako zvuche kao da nisu dovoljno prezentni.. uvek mi tako zvuche.. ne mogu nikako lepo da ih smixam.. te mi treba glasnije, te tishe.. pa se bacim na eq. pa na warmere, menjam boje.. pa dodajem josh..chak sam i paralelnu kompresiju probao..
kratki i uski mono>stereo reverb da se bar malo proshiri zvuk gitare..
ja stvarno ne znam shta josh da uradim.. sa chijom god gitarom snimao, i ko god bio svirach.. jednostavno, uvek mi fali neshto..
dok sa pravim pojachalima nikada nisam imao problema.. i moja gitara na dobrom pojachalu zvuchi "ko prava"..
|
Čuo sam ovo što si okačio i iskreno najmanje mi je smetalo to što su u pitanju pluginovi, a ne "prava stvar". Uostalom, i "duvačke sekcije" koje si tamo postavio su VST, pa šta?
Kod ritam gitare (bila ona funk, reggae, ska, rock, štagod) najvažnije je da je zglob desne ruke (ako si dešnjak) sve vreme radi u nekakvom "quantize clocku" (trenutno ne mogu da nađem bolji izraz). Dakle, ako se radi o šesnaestinama, desna ruka mora stalno da "svira" te šesnaestine (npr. neparne osmine naniže, a parne naviše), makar "u prazno". Ako je shuffle, onda desna stalno svira shuffle... Leva je tu da odredi konkretne note i njihovo trajanje (takođe važna stvar).
Kada slušam tvoj demo, čujem da ti desna ruka radi "samo kad je nužno", a da su note predugačke (leva ruka). Zato mi više od same boje gitare smeta to što su događaji van groova, pošto sviraš "partituru", a ne groove, i što trajanja nisu definisana. Jer, trajanje note određuje groove isto koliko i njen početak...
Sam zvuk je relativna stvar, poslušaj Stevieja Wondera - Superstition. Hohner Clavinet, nema
velocity, nema
expression, ali onaj stalni shuffle i trajanja nota po sebi donose sve što je potrebno. Mislim da bi Stevie mogao da postigne taj groove i na čembalu u SKC-u i na koliko-toliko naštimovanom pijaninu u nekoj muzičkoj školi. Ne bi bio taj zvuk, ali groove je ono što se računa...
Pozdrav,
Vasa
P.S. Da ne bi bilo da sam u off-topicu: samo da naznačim da hteo da kažem da se funk zvuk pun tranzijenata postiže uglavnom putem prstiju leve i desne ruke.