Re: Pevanje,rad Sa Pevacima U Studiu,istine I Zablude
Često baratamo sa krajnostima. Suprotna mi?ljenja su svakodnevica : često je problem u tome kako ih 'pomiriti' ili zaobići ako se ne nazire kompromisno rje?enje. Međutim, mi ovdje govorimo o realnosti.
Navedoh lično iskustvo iz ?ivota.
Mislim da se dosta od toga prenosi genetikom. Međutim, kako se ne prenosi sve u onoj mjeri kakvi su originali, tako i ovo. Mislim da se svako rađa sa makar maju?nim zrncem muzičkog dara (niko sa istim : neko sa gromadom, neko tek sa zrncem). Neko će u toku ?ivota imati mogućnost da od zrnca 'stvori' planinu, a neko će ostati na gromadi, neko je okrnjiti pa će postati kamičak.
Dvije dileme :
a/ malo crnče rođeno u plemenu koje vijekovima gaji te?ke bit - woodoo ritmove i napjeve (roditelji) po rođenju dajte na usvajanje u npr. Laponiju. Zrnce poraslo do planine! Koja muzika : roditeljska ili usvojenička.
b/ beba rođena od roditelja sa izra?enim muzičkim darom. Od rođenja 'pomoću trikova' odrasta i ?ivi u svemirskoj stanici. Sama bez i jednog stvora kraj sebe. ?ta je sa muzičkim darom?
c/ Objedinjujuće pitanje : kada se kao odrasle osobe nađu u izvornom okru?enju da ?ive dalje, ?ta je sa crnčetom? ; ?ta je sa svemirskom bebom?
Mislim da je vrijedno razgovarati o utvrđenim i dokazanim činjenicama. Ako se mogu nadograditi : O.K.
Dok sam bio prisiljen pjevati par godina u sjedećem polo?aju (nije bilo sintova i različitih stativa) mnogo sam se mučio.
Kada sam mogao pjevati u stojećem stavu, mnogo sam komotniji. Nemam problema.
@ Eeva - opet iz iskustva : kada se pjevači poučavaju o pjevanju, čest je naglasak na dijafragmi. To nije izmi?ljotina nego jasna tehnika k'o dan. Radi tog detalja sam imao problema kad sam morao sjediti i pjevati.
Isto je sa vje?bama ispjevavanja kod pripreme za nastup ('ma, me, mi, mo, mu, itd. itd...'). Nikada ne treba odbacivati utvrđena iskustva.
Vje?bom (radom) mnoge od pjevačkih tehnika postaju ne?to o čemu se ne razmi?lja. One postaju dio uslovljenog refleksa - pjevačeve tehnike.
|