Quote:
Originally Posted by igorxp
Marketing... Morao sam nekako da privučem vašu pažnju  .
Mada istini za volju, 1-2-3-1-2-1-2 me uvek asocira na početak pesme Makedonija od Dada Topića.
|
Heh, nisam do sada pisao po ovoj temi, ali ajde da i ja kazem koju, mada nisam neki muzicki teoreticar (muzicki terorista

)
7/8 je ritam koji se cesto koristi u makedonskoj izvornoj muzici, pored ostalih neparnih i iscasenih ritmova. Naravno nisu makedonci otkrili toplu vodu, nego jednostavno - to je karakteristicno za njih. A ako cemo cepidlaciti, taj ritam vuce korene iz turskih ritmova, jer oni su puni istih (9/8,7/8...) a i bili su ovde nekih 500 godina - pogotovo tamo dole, tako da su ostavili svoj pecat. Dakle nije pesma 'makedonija' ta koja je reper, Dado se samo posluzio cinjenicom da vecina makedonske muzike ima 7/8 i zato zvuci specificno u odnosu na srpsku ili neku drugu (...neko rekao 'dvojkace' ? ) i time svojoj pesmi pokusao da da 'makedonski miris'...
a o jazzu ne vredi polemisati - za njega ni jedan ritam nije specifican... Samo je specificno to da je retko u pitanju parni ritam
pozdrav...
BTW, nemoj da mi neko dira makedonce, da ne bi bio prinudjen da banujem iz zivota