Gustoča: 50, 80, 120kg/m3 i slično je dobar izbor.
80 je itekako dobar izbor jer ga standardno proizvode pa i tome neka normalna cena (više gustoče su samo po narudžbi), ja upotrebljavam "custom" 130kg/m3 i tog 80kilogramskog.
Za dobru apsorbciju su priporučljivi materiali:
- staklena vuna (klasika, nije previše priljubljena jer svrbi kad radiš sa njom, a neki doživljaju i astmatičke napade, istini na ljubo ljudi i mnogoputa pretiruju jer ako bi znali da su staklenom vunom okruženi u svakodnevnom životu, u stanu, na ulici ipd... pričica za sebe. btw ja sam astmatik i nikome ništa

);
- kamena vuna (malko svrbi ako si doista osjetljiv, zdravstveno je inače sasvim u redu, vuna je napravljena kako što možeš razbrati iz poimenovanja iz kamena, ponajviše dolomit i slično i nije radioaktivna i ne znam šta još ljudi znaju naplesti...)
(u zadnje vrijeme se upotrebljava i poliesterska vuna!!! npr. caruso iso bond... Cijena nije niska i težko ju je dobiti na teritoriju ex-Yu.
Popularna postaje i pamučna jer se pravi od tekstilnih ostanaka i slično a u zadnje vrijeme je recikliranje IN.
I poliesterska i pamučna su isto odličan izbor kao kamena te staklena, cijene su nekoliko više od te klasike).
iz tih dviju materijala je napravljeno 99 posto profesionalnih studija.
Kažem profesionalnih, NE poluprofi ili home/ bedroom jer tamo prevladuju:
- pjena otvoreno celična (oprosti ali to mi nije maternji jezik) koja nije loša kao materijal ALI!!! je preskupa gledano na rezultate koje nudi. Te pjene su gustine/ težine oko 8-20kg/m3. Standardna apsorbuje frekvencije do cca. 300Hz (odvisno koliko je debela...).
Ako bi napravili teže kao što je melamine od basotecta i BASFa (po naruđbi se dobije i teži), bila bi i viša apsorbcija u donjem rangu frekvencija ali je cijena neopravdana jer je materijal preskup.
Zato prodaju auralexove i primacousticove lake pjene i mažu oči ljudima koji nemaju vremena da se upuštaju još u akustičke materijale. Pjena ima jednu odličnu prednost, ne treba je pokrivati sa tkaninom i sličnim.
Zato izbjegavajte "Vileda" apsorbcijske produkte

.
To je sve.