View Single Post
Old 22-10-2008, 03:12 PM   #18
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Default Re: Songwriting tips...

Quote:
Originally Posted by Eeva_r&b View Post
mislim,ne znam,mozda ja imam iskrivljenu predstavu o pojmu 'komercijalna muzika'.. ja komercijalnu muziku tumacim kao prodavanje klishea,u kome ne ucestvuju emocije.
pis baba
No, No!
Isto je kao sa glumom (da ne pominjem opere ).
Ovim redom : tekst, melodija, arr., interpretsacija & mix, a sada i predstavljanje na tevi, interu ili gdje već (spotovi i sl. kerefeke) ; ali prije svega ovo prvo četvero (petero) :
Dakle, sposobnost da se prenese emocija - naum tekstopisca -> koja pada na kompozitora melodije -> koja pada na kompozitora aranžmana -> koji pada na mix majstora ...
Svi u lancu MORAJU da dožive i daju svoj pečat da bi početni naum / osjećaji / saopštenje, u vidu par minutne muzičke 'predstave' imali ocjenu valjanog. Kao i u glumi, dobar glumac može od 'ničega' napraviti fantastično predstavljanje kroz lik sa kojim se poistovjećuje, i obratno. Tako je i ovdje : svi u lancu kreiraju zajedničkog glumca u vidu pjesme, koji predstavlja njihovo viđenje (odglumljivanje) saopštenja kojeg prenose slušaocu.
Svakako, može biti odlično saopšteno i od lošeg da bude veoma dobro, ili upropašteno. To publikum potrošačke muzičke (ne)kulture koja danas preovlašuje često ne prepoznaje, jer je najveći broj numera usputno sredstvo za proživljavanje par minuta života obojenog kukumavčenjem ili izmišljenom pričom o 'meni i njoj i šta sam ja njoj učinio i ona meni' itd. danas nazvanog TF.
Da li su evergrini samo radi lijepe melodije? Ili samo radi lijepog teksta? Ili samo radi lijepog arr.? Ili isto tako muzičkog zapisa?
SVE ZAJEDNO! Drugo se zaboravlja i kratkog je daha.
Ipak, opet ono :"Svaka roba ima svog kupca". Neko želi da mu poruku koju želi čuti saopštiš uz teške bitove i dva tona melodije ; neko uz pratnju gitare i krasni vokal, neko ...
Ljudi koji pišu nešto samo za sebe su najobičniji čudaci.
Oni koji pišu za druge ; prvi koji će imati zadovoljstvo trošeći vrijeme na kreiranje poruke koju prenose da bi drugi uživali u kreaciji, i drugi isto to na slušanje, su tandem robe i kupca koji su se našli.
Takvih parova ima bezbroj. I to je to.
Uvodnik u thread ti je, opet velim, sasvim o.k.
Neponovljive su kreacije svih koji su učestvovali u prenošenju saopštenja Zdenka Runjića : tekstovi predivni, melodije isto tako, arr. isto, interpretacija Olivera (i ponekad drugih) - isto. Tehnički dio : kako se moglo (pare, uslovi izdavaštva ...).
Ima li nešto u njima što se ne slaže sa onim što piše u tvom uvidniku? NEMA.
Dakle, sve O.K.

p.s. E, sada Eeva, ono što ti se možda neće dopasti : lično poimanje kvaliteta je lično. Kolektivitet u određenom vremenu određuje pravila za vrednovanje onog što je za njih O.K. Ako se TF prodaje u onoj mjeri kojom su potrošači bombardovani njime, onda je većinski sveprihvaćen i sa stajališta i jednih i drugih trenutna klasa kvaliteta.
Da ne bude zabune : TF sam samo pomenuo kao uzorak - ništa više.
Lično, od pojedinih bravura u TF u instrumentalnom dijelu dobijem kompleks niže vrijednosti, jer i pored decenija muziciranja imam potrebu da se na neki ukras ili solo vraćam desetine puta dok ne zaključim da moji prsti to ne slušaju više i da trebam "preformulisati" slijed i trajanje nota ---.

Last edited by alfom; 22-10-2008 at 03:19 PM.
alfom is offline   Reply With Quote