Thread: difuzor panel
View Single Post
Old 19-10-2008, 05:27 AM   #20
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Default Re: difuzor panel

jes je, sto kaze NLP. prve refleksne povrsine (u stranoj literaturi: reflexion free zone, odn. RFZ), pogotovo to iza zvucnika, mani se difuzora, stavi absorbere. tocke gdje ce se od zvucnika odbijati tebi ravno u glavu pod istim kutem.

za takve manje dimenzije rezije.. i lijevo i desno na RFZ tocke bih prije isao na absorpciju nego difuziju. drugo kad se radi o vecim rezijama, pogotovo ako su zidovi pod kutem, onda mogu difuzori.

2cm azme je gotovo NISTA. umirit ce ti ekstremno visoke frekv. (vjerojatno i previse) a ostalo ce i dalje divljati. bolje par dobro plasiranih sirokopojasnih, debelih absorbera i ponesto difuzora, nego pokrivat velike povrsine sa tananim azmafonom.

stiropor je upitno korisan absorpcioni materijal. meni posluzio jedino za manji, 12cm tanak QRD difuzor za strop, zbog jedne ocigledne prednosti.. bilo kakav drveni, ako mi padne na glavu.. odo da sviram sa john lennonom i john bohnamom. od 40kg/m3 industrijskog stiropora su. na stropu ih kombiniram sa sirokopojasnim absorberima.

ideja da stavis "skyline" difuzor na pomicni panel nije losa. al samo s jedne strane ko sto rece ljudi. stavi ga na vecu razdaljinu od mjesta gdje sjedis. 3m barem. po meni, za taj panel, trebas ici na 2komada (1kom klasicni 60x60cm, 12x12 kockica dim. 5x5cm, po skyline kalkulatoru od 688Hz do aprox. 3kHz). imam 2 komada od pune jelovine, treci se jos radi, za na straznji zid. jest teski su ko Debela Berta, al rade fantasticno.

clusterchord is offline   Reply With Quote