Thread: Kablovi.....
View Single Post
Old 18-10-2008, 04:32 AM   #35
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Kablovi.....

Quote:
Originally Posted by Reinhardt View Post
.........

ali opet.. IMO, na kablovima je izgradjeno najvishe audio mitova
Upravo tako....

S obzirom da u studijima povremeno nalecem na "struchno" postavljene kablove za 220V (za struju, lampa, grejalica, sta god) na pasivne zvucnike (Yamaha NS10M, Dynaudio BM15...)... kriterijum mi se svodi da je bilo kakav kabl dovoljnog preseka, a NAMENJEN za koriscenje na pasivnim zvucnicima... dobar.
E sad, svi kablovi se razlikuju, manje ili vise, posmatrajuci samo slushna iskustva... i tu ostavljam samom korisniku da proba i odabere sta mu se vise svidja...

Definitivno, NISAM ustanovio do sada, da vecina "preferira" ove ili one... nema "konsenzusa".

Kao sto sam vec rekao, treba izbegavati PREDEBELE kablove (10 i vise mm2) u sistemima gde se njima napaja i tweeter (pasivni zvucnici)... ili ako neko bas voli malko konkretniji bass neka koristi biwiring (ako ima takvu opciju na pasivnom zvucniku).

Kod mikrofonskih i patch kablova postoji i drugi problem... a to je mikrofonija... odnosno osetiljivost kabla na vibracije i udarce (pojedini generisu tada prilicno ozbiljan "signal"!)... i to je, tehnicki gledano, skoro jedini parametar koji je relevantan za procenu kvaliteta kod kablova deklarisanih da su za istu namenu. Doduse, nisam primetio da je davanje tog tehnickog parametra, neka ucestala praksa kod proizvodjaca kablova... sve ostale razlike, koje se zasigurno, transliraju na subjektivan utisak, ubrajam u "dinamicko/manirsko/tehnicko/kreativnu" grupu (citiram kolegu dvuckovica, koji je takav termin uveo jednom, u drugom kontekstu, na nasem forumu)

Oni koji NE percipiraju preterane razlike, ili su im razlike nesto sto percipiraju, ali mogu da zive sa tim... neka izaberu jeftinije.

Pri tom... kod uredjaja sa NEBALANSIRANIM ulazima/izlazima... je uticaj tipa i kvaliteta kabla najvise izrazen ("muva" na kablu se "cuje"!), zbog tehnicki "skrnavog" resenja interkonekcije... e sad... molim gitariste da mi oproste ali nek me se sete dok budu uzemljavali palac na nozi (ili sta vec...) da im ne bi zujalo i puckalo na snimku!

Kod konkretno mikrofonskih... nije lose imati po komad kabla i neke "egzoticne" vrste, vise u smislu "efekt-procesora"... jer utice na kompletan usnimak.... tako da se mogu menjati prema potrebi...

Generalnih pravila nema, osim da neko voli ovo a neko ono... izaberite prema svom ukusu i dubini dzepa... ALI... svakako ne treba koristiti strujne kablove za pasivne zvucnike....

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote