View Single Post
Old 17-10-2008, 10:50 AM   #89
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: ***low End Theory***

žestoko se ne slažem sa Awaksom, iako poštujem svako dobro razloženo mišljenje, a njegovo jeste.
Prvo mislim da ti analogija hrane i opreme ne radi, jer cilj najesti se nije isti kao i napraviti odličnu produkciju. Ti se i od pasulja (valjanog) možeš najesti osetno bolje nego od jastoga ili čega već (ja jedem po kioscima, nisam u toku) . A pritom mnogi ljudi pokušavajući da uštede na opremi čine kontauslugu, ne kontajući da nisu oni glupi (ja sam mislio da ne umem da namestim reverb dok nisam čuo pcm91 na delu, niti da namestim kompresor dok nisam kupio uad-a, i ovo NIJE placebo). Tako da neretko i dobri rezultati zapravo izostanu. Ponoviću još jednom moje generalno mišljenje - količina nula u opremi treba da bude proporcionalna znanju osobe. Džaba nekom pomenuti lex ako ne čuje razliku niti ume da ga napravi da zvuči bolje od RVerba. Ja sam neretko u dilemi i iskušenju da i kada imam kinte, uzmem neko parče opreme, koje, realno, možda baš i ne bih umeo do kraja da iskoristim. Naročito uzevši u obzir da ono sa čime radim mi trenutno itekako ispunjava moje prohteve i ambicije. Tako da praktično počnem da trošim kintu SAMO kad me nešto boli i nedostaje. A to nije toliko retko.

Drugo, ta priča o albumima ne stoji. Dobar album je dobar album. Produkcija nije dobra samo ako zvuči highendaški nego ako prati poentu. Meni se npr diže na rubinovu produkciju, jer u milimetar je napucana koliko pojedinačnom, bendu treba. Eto i dan danas me loži zadnji System of a Down, gde je sve prljavo, spaljeno, neofarbano, ali kida lomi i ističe itekako žestinu njihove muzičke vizijie. Pomislim, i ja bih ovo mogao da smixam ovako, ali kitu, neće baš da može.
A za mp3 i ostalu priču me zabole, đavola bi onako tanak glasić jednog Jamesa Blunta, da nije snimljen na preskupom vokalnom lancu. Rispekt za njegov stil, ali pola zvučnog potpisa njegovog pevanja je sam lanac. Zamislite njega na jeftinijioj rodi koja zuji i svetli vokal boolesno. I mi ovde koji se bakćemo sa forumom, definitivno svi se ložimo na sound, tako da ta aproksimacija "sve će to u mp3 plejer" nema mesta ovde, nego u officima finansijera snimanja, tamo se takve priče pričaju. Ovde se (makar i uzaludno) trudimo da ipak, napravimo najbolji sound koji umemo, i sa čim imamo
Arthur is offline   Reply With Quote