View Single Post
Old 17-10-2008, 12:18 AM   #83
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: ***low End Theory***

Nego, evo jedne zanimljive pojave:

Thread se zove ***low End Theory***, a poslednje stranice se bave "bojom nekog nojmana", Bruel & Kjaerom, zabavno je to... Uostalom, i ja sam učestvovao u zabavi

A da probamo da vratimo temu na početak? Kao ?to je Arthur rekao "sve ?to je jako jeftino, a zapravo radi". Ovo ?to sledi verovatno nema mnogo veze sa onim ?to je A. zaista hteo da ka?e, ali mo?da će se i on slo?iti.

Osnovni problem low-end radnika nisu uslovi u kojima rade, nego njihova ?elja da u tom okru?enju simuliraju high-end rezultate. Da se ne la?emo - to je moguće, ali zahteva ceo ?ivot posvećen cilju. Pitanje je samo koliko low-endera je spremno na to?Skoro sam gledao fenomenalan film koji priča istinitu priču. Zove se The World's Fastest Indian (Anthony Hopkins u glavnoj ulozi).

Osnovni problem hi-end radnika je feti?izam. Ne govorim o feti?izmu u odnosu na samu opremu već na feti? vlastitih rezultata dobijenih nekom određenom tehnikom. Najzabavnije mi je kada pročitam savet tipa: "bolje sačekaj, skupi pare, pa kupi XYZ, nemoj da se zamlaćuje? polovičnim re?enjima". To je kao da gladnom liku ka?e?: "E, brate, batali tu proju, strpi se mesec-dva, ?tekuj kintu pa idi k'o čovek u Hajat na ručak, imaju super jastoge".

Gde je u svemu tome zvuk? Nemam pojma. Uglavnom ga slu?am na radiju, TV-u, u MP3 formatu, uvek u nekoj galami u kojoj mi je te?ko da razlučim ?ta je bas a ?ta autobus koji mi je upravo pro?ao pored uveta... 24bit? 144dB signal-to-noise? Danas, kada RMS cele pop-muzičke produkcije ne silazi ispod -10dB? Čak i d?ez i "klasika" su počeli da se opasno pribli?avaju tom RMS-u...

Dame i gospodo, vreme low-enda je već tu, samo je potrebno da to priznamo (pre svega sebi). Uskoro vi?e neće biti u?iju koje su u stanju da čuju razliku između Behringera B1 i Neumanna U47.

Osnovno pitanje bi trebalo da bude - kako da snimim "taj i taj zvuk tim i tim mikrofonom". Po?to je svaki zvuk moguće snimiti bilo kojim mikrofonom, jel' da? Mislim, za?to ne bismo smeli da snimamo violončelo Behringerom XYZ? Ili da stavimo isti taj Behringer ispred Ane Radović ili Marije ?erifović? Mikrofon gore-dole-levo-desno-dalje-bli?e, nastane neki rezultat, super! Čuje se neka pesma, svi srećni ako je pesma dobra. Do jaja

Pozdrav,

Vasa