Quote:
Originally Posted by sasa.ivkovic
Juce sam sa kolegom bubnjarem proveo pola dana, poku?avajuci zajedno sa njim da namestim farbu za njegov bubanj. Bili smo u gara?i, ne ba? akusticnoj prostoriji, jer smo smatralli da ako tu namestimo da zvuci kako valja, u nekom akusticnom ambijentu bice laka prica.
|
Ima već jedno deset godina kako nisam u "live" priči, ali nadam se da se za to vreme principi rasprostiranja zvuka nisu drastično promenili.
Hajde onako napamet da ka?em da je pristojna jačina za live nastup nekih 100dB SPL. U gara?i se do tog nivoa jačine stigne već sa neozvučenim bubnjem. Ako poku?ava? da "na?timuje?" razglas u takvom okru?enju me?anje izvornog i procesovanog zvuka je veliko, zar ne? ?to manji prostor, to manje mesta za zvuk razglasa. Dakle, sve vreme slu?a? me?avinu ?ivog bubnja i razglasa, i samim tim je te?ko shvatiti koje intervencije na mikseti zaista imaju smisla.
Quote:
Originally Posted by sasa.ivkovic
Po?tujem svaku reč tvog (i svačijeg dobronamernog) komentara, ali objasni mi kako je u toj neakustičnoj prostoriji (gara?i) bubanj preko Dynacord-a zazvučao stvarno debelo, osetno bolje nego preko 03D.
|
Slučajno. Jednostavno se "potrefilo" da miks izvornog bubnja i "boja" miksete zajedno dobro rade u toj gara?i. Kao ?to sam rekao ranije, zvuk koji čuje? u gara?i nije zvuk razglasa po sebi, već debela me?avina originala i procesovanog zvuka.
Jedini način da sazna? kako neki razglas zaista radi je da ga stavi? u koliko-toliko realnu situaciju, tj. u veći prostor u kome će razglas moći da bude bitno jači od samog bubnja bez opasnosti od mikrofonije.
Pozdrav,
Vasa
P.S. (edit) Dakle, nije do ljudskog, već do prostornog faktora