Re: ***low End Theory***
Ne znam sta ti znaci "boja nekog nojmana" valjda imas u glavi kako treba da zvuci ono sto si snimao-producirao? ima raznih nacina da se postigne "personalitet", a ne samo koriscenjem karakteristicnih boja nekog mikrofona, za koji lako, kasnije u remixu moze da se ispostavi da nije dobra, jer personalitet nekog audio uredjaja je u stvari mjegova ne-linearnost, ili karakteristicno izoblicenje, za koje neki tvrde da lepo zvuci, ili sto englezi kazu
"bigger than life"... A sta ako nama ne treba "bigger than life" nego samo "lifelike" sto znaci maksimalno moguca tacnost usnimka? Mislim da nam takav nacin ostavlja vise kreativne slobode, jer taj "personalitet" moze relativno lako da se postigne specificnom ekvalizacijom, kompresijom, limitingom, reverberacijom, i ostalim "alatima" u kreativnom procesu snimanja, ali ako na samom pocetku imamo "iskrivljenu" sliku onoga sto nam iz studija dolazi, dosta je teze "ispraviti" je nego poceti od maksimalno realne, pa kreativnom obradom snimka dobiti personalitet, izuzev naravno ako se radi o tacno zeljenom efektu, naprimer tom i tom pevacu, iskustveno "lezi" U 47 mikrofon, a nekom drugom, naprimer RODE classic II, a trecem, sviracu violine, ili frule, ili akusticne gitare, recimo iz iskustva znamo, dobro lezi Neumann KM 184, ili B&K 4002, ili vec...ali to su vec uglavnom izuzeci, sa kojima barataju provereni producenti, u radu sa proverenim izvodjacima, ali kako UNAPRED znati koji mikrofon (lampas) ili koji "stari" preamp a la NEVE 1073 ili 1083 "lezi" kom izvodjacu ako ga ne znas?
Ajde, dosadan sam i sebi, a kamoli drugima...
Srecan rad!!!