Thread: Limiter?
View Single Post
Old 07-10-2008, 08:35 PM   #34
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Limiter?

Quote:
Originally Posted by Igor View Post
I da...
Neko me je ovde iskritikovao zbog redukcije ambijentalnog ?uma. Pa, ovako...
Vođen ličnim iskustvom, uvek je bolje odstraniti okolni zvuk i ostviti glas koji je dinamički i frekventno sređen, a onda, naknadno, na drugom kanalu dodati zvuk okoline iz lične arhive. Razlog je čisto tehničke prirode. Vi poku?avate da na terenu zabele?ite ?to čistiji zvuk. Jedan mikrofon ne mo?e u isto vreme raditi i "srcasto" i u "360 stepeni". Ambijentalni zvuk se uvek snima naknadno pa ubacuje, recimo, u filmovima, serijama... Osim toga, va? glas ima određenu frekventnu karakteristiku. Naknadnim "lepljenjem" ambijentalnog ?uma dobijate mogućnost da ceo spektar generalno zvuči popunjenije, jer ste dodali ono ?to vam je potrebno, makar to bio i zvuk koji ste, a takvo pravilo i jeste, snimili na licu mesta, naravno, solo, bez glasa...
Igore,

nije mi jasno da li su pitanja koja postavlja? na forumu istinska ili retorička? Često mi se učini da ti zapravo slu?e kao ?lagvort za obrazlaganje tvog metoda snimanja i obrade zvuka

Kako god bilo, čisto da ne bismo brkali babe i ?abe, kočiće i lončiće i sve tako to (zarad u?tede prostora neću citirati sve tvoje prethodne postove):

1. Ne koriste svi kondenzatorski mikrofoni "fantomsko napajanje sa miksete", postoji i podvrsta koja se zove "electret condenser" (EC) i koja koristi napajanje sa baterije (poput 97% savremenih "bubica"). Neki EC mikrofoni pak mogu da koriste i "plug-in power" sa aparata za snimanje. Generalno, EC mikrofoni ne prenose istu količinu visokih frekvencija kao "pravi" kondenzatorski mikrofoni, ali imaju kudikamo jači odziv na tranzijente nego dinamički mikrofoni. Hoću da ka?em, tvoje bubice su kondenzatorske, ali to nije naročito va?no za priču, va?no je čisto da sazna? (i da ja ispadnem obave?teniji od tebe, naravno ).

2. Mnoge "bubice" su omnidirekcionalne, ili kako ti ka?e? 360 stepeni (ne znam koje konkretno koristi?, mogao bi i to da napi?e?), tako da od njihove pozicije i načina kačenja zavisi kako i koliko će "hvatati" okolne zvuke. Naravno, svaki mikrofon menja karakteristiku u zavisnosti od okru?enja i pozicije, ali to je već druga priča.

3. Ako zakači? bubicu na kragnu, svakako će glas biti dominantan, imaće vi?e "donjeg srednjeg" spektra i (avaj) sibilanata i "pljuckanja" od glasova P, B, K i T. Sve to upravo stoga ?to će mikrofon "čuti" glas direktno iz grla i grudnog ko?a, plus tranzijente koji su prirodni za sve kondenzatorske mikrofone. Ako ga zakači? malo ni?e, čuće neke druge stvari, kao ?to su: prirodan ambijent, prirodniji frekvencijski odziv...

4.
Quote:
Originally Posted by Igor View Post
Radim produkciju zvuka za televiziju i posao mi je da iz glasa snimljenog be?ičnom bubicom na terenu izvučem ?to je moguće vi?e. Naravno, podrazumeva se da je skidanje ?uma neizostavna faza, tim pre ?to se vox pre zahvata te vrste sređuje dinamički, pa iako sam govor bude bolji, noise u pozadini zbog gain kompenzacije nekada biva i pet puta jači nego na izvornom snimku.
Da li si poku?ao da prvo uradi? denoise, pa tek potom pristupi? procesu dinamičke obrade?

Pozdrav,

Vasa

P.S. Ponekad je korisno uposliti snimatelja i obrađivača zvuka, iskustvo mi govori da to nije lo?e. Sve preko toga je sujeta