Quote:
Originally Posted by LACKY
Sta je subjektivno a sta objektivno.
|
Mali OT. Moja grupa snimi album i na njemu (kasnije veliki Brenin hit : "Čuvala me mama").
U tada?njem Jugotonu ka?u : Vi ste treći : uz 'Magazin' i 'Nove fosile'!!!
Lika je malo sfu?erio ; treba ponovo snimiti pa da izda Jugoton.
Lika neda svoja prava.
Album (tada tape) izda Diskoton Sa, ali tek nakon ?to je kompozitor i tekstopisac dao kompletnu matricu Breni, a ona odabere gore spomenutu pjesmu.
Ona zaradi tada?nje milijarde, kompozitor kupi novog fiću samo od tantijema za tu pjesmu, Lika ostane kratkih rukava jer je snimao d?abalesku idući da će zarada od tantijema ići (uglavnom) njemu.
Mi prodamo 500 primjeraka.
E, sad : subjektivno i objektivno!
Subjektivno : originalna verzija (moja grupa, moja pjevačica) je bar duplo bolje sa?ivena i producirana (osim mastering dijela) od one verzije koja donese milijarde.
Objektivno : Briga autora i izvođača za to : oni su zgrnuli lovu, a mi ostali mali čar?ijski svirači.
U su?tini u svemu ima mnogo ta?tine, ili pretjerane samokritike! Ovaj posao se radi za raju. Zato turbo i prolazi i nema mu se, sa te strane, ?ta zamjeriti. Svaka roba ima svoga kupca : iznesi robu, a kupac odlučuje.
?ta vrijedi Septembru ?to je imao bolje instrumentaliste od Bijelog dugmeta.
Koji su ar?ini da neko ka?e da su od 'Bitange i princeze' svi kasniji albumi BD lo?iji?
Ljudi obrali lovu i -zadovoljni.
E, ako radi? za istoriju i da ti pjesme za tri'es' godina izvodi BG filharmonija ! Hm.......
Mani se samoopterećenja - ako je prvi rad bolji od drugog, taman dosta materijala da treći bude bolji od oba zajedno ; mislim na lično samozadovoljstvo.
(dobra tema za filozopsihu)