Quote:
Originally Posted by SandRob
ja san ima potpuno isti problem. naravno, ne znan zbog cega se to dogadja, ali san ga rijesi tako da san pomaknu svaki zvucnik za oko 15cm.
dakle, dosa mi je prijatej sa laptopom i nekim programom u kojega je uni tocne dimenzije studija, poziciju slusanja i monitora.
postojece stanje je pokazalo rupu na oko 200hz od oko 4db i pik na oko 350hz takodjer oko 4db.
znaci, sve skupa 8db razlike u relativno malom frekfentnom podrucju.
onda je krenu u programu micat poziciju zvucnika i poziciju slusanja dok nije izravna te brijegove. nismo odma dobili optimalnu sliku pa smo na monitorima pojacali malo baseve na "room eq-", ali smo daljnim micanjima za samo po nekoliko centimetara dobili odlican rezultat pa smo eq vratili na 0.
prijatelj mi sad kaze da je kod mene dobi puno ravniju krivulju nego sto je u njegovom prostoru, kojega on vec godinama "tetosi".
moj prostor jos nije dovrsen. jos malo zvoni, jer su jos uvik goli zidovi, ali smo rijesili jedan ogroman problem.
sad jos treban samo napravit apsorbere i mislin da cu dobit jedan jako dobar prostor za slusanje.
jebiga, ne sjecan se koji je program prijatej koristio, ali ga mogu pitat. program je vrlo jednostavan za koristenje. sjecan se da u imenu ima rijec CAD i da je verzija 5 u pitanju?!
|
Slicne su nam dimenzije prostora - imamo slican problem
Ja sam pokusavao malo da menjam poziciju monitora, odmaknuo sam ih jos od prednjeg zida i definitivno je bolje! Pomicao bih ja jos ali mi je soba "nagurana" pa nema mnogo mesta za micanje...moram izneti ceo sto i sve sprave, sto opet nije tako jednostavno jer stalno nesto radim... Prvi slobodan vikend cu sve da razvezem, da iznesem stvari i da probam da ih pozicioniram sto bolje...
Sandro, jesi pitao prijatelja koji je to program?
Ili ako neko ima preporuku za neki program kojim bih mogao da "izmerim" sobu...?
hvala & pozdrav....