View Single Post
Old 29-09-2008, 12:12 PM   #63
Eeva_r&b
moderator

Eeva_r&b's Avatar

Default Re: Pravopis i gramatika....

Hahah, ne verujem da ste se dohvatili ove teme na ovoliko strana.
Aj' da se i ja oglasim,posto sam dugogodisnji filolog.
Dole citirano je tacno, da vam pomognem da zavrsite ovu diskusiju.

Razlika u upotrebi ove dve reci bi bila slicna kao npr. izmedju reci 'prijateljski' i 'prijateljev',tako da nikako nije svejedno da li cete reci "Ovo nije moja knjiga,vec prijateljska" i "Udelicu ti jedan prijateljev savet".

Engleski nije ni blizu precizan jezik koliko srpski,zbog cega vam nece pomoci uporedjivanje i prevodjenje sa engleskog da razumete logiku upotrebe ove dve reci.

Nadam se da nisam doprinela vasoj daljoj konfuziji.Uostalom,kome se j*be za sve to ako se uspesno sporazumevate. Nije kao da imate ambicije da postanete novi Ivan Klajn.

Pozdrav!

Quote:
Originally Posted by Bota View Post
Rijec "frekventno" je opisni pridjev a rijec "frekvencijski" prisvojni pridjev, nastao od imenice frekvencija. "Frekventno" moze stajati uz imenicu kad postoji potreba da se ukaze na osobinu periodicnosti ili ponavljanja. S druge strane, rijec "frekvencijski" stoji uz imenicu da opise relaciju "pripadanja" necemu, kao npr. frekvencijski opseg u smislu opseg frekvencija a ne opseg koji se ponavlja. Na isti nacin frekvencijska karakteristika nije karakteristika koja se ponavlja vec karatkeristika frekvencija i sl.

Znaci, pravilnije je frekvencijski opseg.

"There is no such thing as standing still when it comes to progress.You're either moving forward,or backwards."
Eeva_r&b is offline   Reply With Quote