View Single Post
Old 28-09-2008, 08:20 AM   #36
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Default Re: Pravopis i gramatika....

I u pravu si i nisi u pravu
Ovo mu dodje nesto ko kvantna fizika
Quote:
Originally Posted by Max View Post
frekventnost dolazaka autobusa i frekvencija dolazaka autobusa ..... ( kako sam procitao u wikipediji )
U pravu si da postoje brojno odredjeni i neodredjeni primeri, kada se govori o frekvenciji.
Quote:
isto tako mogu da kazem i opseg frekvencija i opseg frekventnosti
Gde si to procitao?

1. frekventno - cesto, ucestalo:

Mozes reci saobracaj je frekventan. To stoji samo za sebe i znaci da je saobracaj cest. Dakle neodredjen je i tu ne mozes upotrebiti frekvenciju, samo frekventnost kao nesto neodredjeno. Ovde je sve jasno.

2. frekventno, frekvencija

Ovo je primer koji buni. Sto se tice reci frekvencija, mozes reci da je frekvencija saobracaja porasla (ovde je vec frekvencija donekle odredjena, jer se poredi neka prijasnja frekvencija sa novonastalom), mozes reci i da je frekventost porasla, jer je ovo donekle i dalje neodredjeno. Kazem donekle, jer se ovde vec, iako se ne pominju herci, poredi neka prijasnja ucestanost sa nekom novonastalom.

3. frekvencija - ucestanost

Kada se govori o tacno odredjenoj ucestanosti, onda se moze koristiti samo frekvencija. Frekventni opseg bi znacilo cest opseg, opseg frekventnosti bi znacio opseg cestosti, sto ne postoji, i hteo bih da naglasim da ovome - nije istina

Ne postoji rec cestost, postoji samo ucestanot, a ucestanost je frekvencija, a cest je frekventan.

Nadam se da ti je jasno posto meni nije

Kao sto vidis, ja ne umem bas najbolje da objasnim, ali nigde neces naci rec frequent range, pa ti je sama ta cinjenica mozda dovoljna i bez mog sveobuhvatno-detaljnog objasnjenja
SumAnuT is offline   Reply With Quote