View Single Post
Old 27-09-2008, 09:48 PM   #50
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: AD/DA Konverteri?

Quote:
Originally Posted by Reinhardt View Post

mislio sam na Audio Diffmaker npr., posto konverteri IMO nebi trebali imati svoj zvuk, farbu, toplinu.. (za razliku od preampa),
nego bi trebali sto VJERNIJE izvrsit konverziju, nema tu sta biti pitanje ukusa,
pa ovakvi software-i su i vise nego pomoć!

a naravno, kao i sve u ovom nasem poslu (hobiju), branding je jako bitan,
imati AD-DA od fensi-šmensi firme je od velikog znacaja za klijente
Kapiram sta zele da postignu... samo "reference recording" znaci da nesto treba biti ponovo odsvirano sa drugacijim setup-om.... znaci bice razlika koje nemaju veze sa promenom u lancu... vec u samom izvoru...
Mislim da konkretno u ovom slucaju, audio produkcija a ne telekomunikacije u sirem smislu, ovo ne moze biti preterano korisno jer nije poenta u tome...

Koliko ja licno shvatam, audio produkcija se bazira pretzno na humanom faktoru, odnosno necijem ukusu i senzibilitetu (producent, mixing inzenjer), koji kasnije odgovara vecem broju ljudi (krajnja klijentela) kada to cuju na CD (ili bilo cemu drugom, bilo gde)

E sad uticaj sprava na taj krajni proizvod je ono o cemu mi pricamo ... da li u smislu snimanja (izvor i osnovni sastojci za mix) ili u smislu nadzora i kontrole miksa (monitoring lanac)... tu je prakticno jedini faktor odlucivanja covek od koga se ocekuje da napravi nesto dobro... te ako taj covek nema kriterijum odlucivanja na osnovu sopstvenog sluha, osecaja i senzibiliteta, onda mora pravovremeno da ga stekne... makar to bilo potpuno van svake teorije i navike...

Tehnicki parametri... donekle.. mogu barem da pokazu koliko je neko pedantno dizajnirao spravu, koliko je paznje i truda ulozio u to, koliko su narucioci dizajna imali ozbiljne zahteve.. ali... krajnji rezultat je i dalje neizvestan... bez obzira na to sto su nekakve vrhunske komponente dostupne svima... bas svima... to nije dovoljno... potrebno je mnogo znanja i iskustva da se dodje do dobre sprave... isto kao sto se i kolach moze napraviti potpuno neukusnim bez obzira na kvalitet sastojaka... mada se od losih sastojaka teze moze napraviti dobar kolach... nadam se da sam jasan

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote