View Single Post
Old 23-09-2008, 05:48 PM   #1
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Default Tekstopisci, ?elite li učestvovati?

Ako ?elite učestvovati, hajde da zajedno napi?emo tekst za jednu Rumski pjesmu .
Ja ću dati prva dva stiha, a oni koji ?ele neka dopisuju po dva.
Da bi sve bilo o.k., treba postojati neki redoslijed, da jedni drugima ne bi 'upadali' u ritam. Naravno, svako će imati svoju 'sliku' u glavi : praćenjem prethodno napisanog, slika će se su?avati na ono ?to će (vrlo brzo, kako pisanje bude odmicalo), biti zajednička ideja.

Evo kratke upute :
- tekst za ritam : rock&roll \ 4/4 (pratite pribli?no ritmiku broja slogova prva dva stiha),
- ukoliko se odlučite za rimu, onda da se rimuju prvi i treći, drugi i četvrti, itd.
- broj redaka u strofi : 4.
- broj četverorednih strofa u refrenu : 2.
- za one koji barataju tempom, neka se vode sa 98 do 108 doba.

Naravno da se ne morate pridr?avati ovih uputa, a svaku ideju za različitost treba obrazlo?iti, kako bi svi koji učestvuju znali kako trebaju postupiti u 'dopisivanju' pjesme.

Inače, pjesma za koju ću dati prva dva retka je već napisana. Bit' će veoma interesantno, kada se slo?imo da smo napisali Ru pjesmu, i kada objavim komletan tekst postojeće, da uporedimo na? i originalni tekst.

Poslije mo?emo i komponovati melodiju (svako za sebe) i to objaviti na forumu.

Mislim da za ovo ne treba mnogo dobre volje i vremena, a moglo bi pomoći da se odjeljak foruma za "glazbenike, tekstopisce, aran?ere, ..." pokrene sa mrtve tačke.

Dakle, evo prva dva stiha od mene :

ZAROBLJENO SRCE, VIDJELO JE SVJETLOST,
?ELIM DA POLETIM, NEKUD U SLOBODU!

p.s. Ivana ima originalan tekst, pa ga ne smije koristiti.

Tekstopisci, hvala i sretno!
alfom is offline   Reply With Quote