Quote:
Originally Posted by boggy
ulozi trud u pozicioniranje monitora... mislim da si ih samo "nacrtao" i spustio tamo gde su ti najmanje smetali... kao vaznu ili lampu ili sta vec... ja, barem, ne UMEM tako!
Cak i uz sav trud oko pozicioniranja... bar jedna pozamasna "rupa" u odzivu bass frekvencija ti ne gine...
|
Pozicioniranjem monitora sam se poigrao, postavio sam ih tako kako su mi najbolje zvucali u poziciji slusanja. U tom trenutku ali jos nisam znao da imam problem za niskim frekvencijama.. Sada vec imam svest o tome sta se desva u prostoriji tako da cu probati da im nadjem bolju poziciju..
Quote:
.............
"LEK" za to.... je tvoje "navikavanje"... koji ja ne preporucujem (iz vise razloga)...
Drugi lek... je daleeeeko ozbiljnije i skuplje hvatanje "u kostac" s bass frekvencijama... uz opasku da i pored svega... odredjen prostor moze zvucati najbolje sto moze, ali ne i da zvuci "idealno".
pozdrav
bogi
|
Navikavanje mislim da ne gine ni u najsavrsenije sredjenim prostorima. A sto se tice navikavanja na extremne devijacije - na te se ne bih ni ja navikavao, ako bas ne moram, radije bih probao sa ozbiljnijim hvatanjem u kostac sa niskim frekvencijama, naravno kad i kako to budzet dozvoli.
Elem, prednji zid, tj. zid iza monitora jos nisam skoro uopste akusticki tretirao (samo bas trapovi), iz raznoraznih razloga a izmedju ostalog i zbog toga, da bih imao prostora za jos neke intervencije u slucaju da ne budem zadovoljan, kao sto nisam.. Recimo da su bass trapovi i viseci absorberi ugradjeni u zidove fiksni. Ostalo sto je na zidovima i na plafonu se sve jos moze modificirati, dodavati, skidati, praviti itd... Znaci da imam jos nekog odredjenog prostora za akusticiki tretman.
Probacu da rezimiram korake:
1. Trazenje bolje pozicije monitora
2. Merenje i odredjivanje problematicnog opsega
3. Trazenje resenja
1. i 2. korak mi je jasan. 3. korak mi je u ovom momentu apstrakcija..
Pitanje:
Da li i pozicioniranjem visecih plafonskih absorbera ili zidnih absorbera mogu da uticem na ovu pojavu "rupa" u niskom frekventnom opsegu?
Quote:
p.p.s. preslusaj mikseve koji su uradili dobrovoljci sa naseg, BoZo foruma, imas link u mom potpisu... upravo to sto se tebi desava je jedan od razloga sto smo uopste organizovali ovu radionicu za miksanje ili nekakvo takmicenje! Te ako zelis prikljuci se...
|
Preslusacu mikseve, tj. probacu i da smixam nesto u svom prostoru, zanima me kakav mix ce izaci i da uporedim sa drugim mixevima iz razlicitih prostora...
Hvala na savetima i strpljenju!
Pozdrav...