Quote:
Originally Posted by Color
Pa znas kako Boggy, uglavnom sam se sretao sa problemima da ljudi imaju viska niskih frekvencija... zato mi ovo nije jasno, gde dolazi do potiranja frekvencija i sta moze da se uradi po tom pitanju...
|
ulozi trud u pozicioniranje monitora... mislim da si ih samo "nacrtao" i spustio tamo gde su ti najmanje smetali... kao vaznu ili lampu ili sta vec... ja, barem, ne UMEM tako!
Cak i uz sav trud oko pozicioniranja... bar jedna pozamasna "rupa" u odzivu bass frekvencija ti ne gine...
Sto se tice "previse ili premalo" niskih frrekvencija u sobi, tu onda pogresno percipiras, odnosno
POVRSNO pratis situaciju... jer... "niske frekvencije" nisu jedna pojava... to je opseg pojava, i visak moze znaciti da je negde u opsegu visak... ali samo negde u nekom opsegu... u drugom odmah imas manjak... a taj manjak "percipiras" TEK kada ti izadje miks... jer besomucno podizes EQ da bi nesto uklopio u ono sto zelis a to "ne cujes"... a
ne znas da fali
zbog sobe,... zato sto ga... jel... ne cujes!
"LEK" za to.... je tvoje "navikavanje"... koji ja ne preporucujem (iz vise razloga)...
Drugi lek... je daleeeeko ozbiljnije i skuplje hvatanje "u kostac" s bass frekvencijama... uz opasku da i pored svega... odredjen prostor moze zvucati najbolje sto moze, ali ne i da zvuci "idealno".
pozdrav
bogi
p.s. ako ti je uteha... tvoja soba upravo zvuci onako kako zvuce i sve ostale gde je bio slican utrosak za materijal (raditi mozes za dz, projektovati takodje za dz, ali azma, ursa, isover i ostali ti nece "oprostiti")
p.p.s. preslusaj mikseve koji su uradili dobrovoljci sa naseg, BoZo foruma, imas link u mom potpisu... upravo to sto se tebi desava je jedan od razloga sto smo uopste organizovali ovu radionicu za miksanje ili nekakvo takmicenje! Te ako zelis prikljuci se...