View Single Post
Old 17-09-2008, 05:42 PM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Color's Control room - sredjivanje prostora

Quote:
Originally Posted by Color View Post
Pa znas kako Boggy, uglavnom sam se sretao sa problemima da ljudi imaju viska niskih frekvencija... zato mi ovo nije jasno, gde dolazi do potiranja frekvencija i sta moze da se uradi po tom pitanju...
ulozi trud u pozicioniranje monitora... mislim da si ih samo "nacrtao" i spustio tamo gde su ti najmanje smetali... kao vaznu ili lampu ili sta vec... ja, barem, ne UMEM tako!

Cak i uz sav trud oko pozicioniranja... bar jedna pozamasna "rupa" u odzivu bass frekvencija ti ne gine...

Sto se tice "previse ili premalo" niskih frrekvencija u sobi, tu onda pogresno percipiras, odnosno POVRSNO pratis situaciju... jer... "niske frekvencije" nisu jedna pojava... to je opseg pojava, i visak moze znaciti da je negde u opsegu visak... ali samo negde u nekom opsegu... u drugom odmah imas manjak... a taj manjak "percipiras" TEK kada ti izadje miks... jer besomucno podizes EQ da bi nesto uklopio u ono sto zelis a to "ne cujes"... a ne znas da fali zbog sobe,... zato sto ga... jel... ne cujes!

"LEK" za to.... je tvoje "navikavanje"... koji ja ne preporucujem (iz vise razloga)...

Drugi lek... je daleeeeko ozbiljnije i skuplje hvatanje "u kostac" s bass frekvencijama... uz opasku da i pored svega... odredjen prostor moze zvucati najbolje sto moze, ali ne i da zvuci "idealno".

pozdrav

bogi

p.s. ako ti je uteha... tvoja soba upravo zvuci onako kako zvuce i sve ostale gde je bio slican utrosak za materijal (raditi mozes za dz, projektovati takodje za dz, ali azma, ursa, isover i ostali ti nece "oprostiti")

p.p.s. preslusaj mikseve koji su uradili dobrovoljci sa naseg, BoZo foruma, imas link u mom potpisu... upravo to sto se tebi desava je jedan od razloga sto smo uopste organizovali ovu radionicu za miksanje ili nekakvo takmicenje! Te ako zelis prikljuci se...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote