View Single Post
Old 12-09-2008, 11:38 PM   #35
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Komora za snimanje vokala

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
Kamena vuna nije otrovna! Ni staklena nije. Kamena je pravljena od kamena, ne od strihnina!
Za pojest opet nije, kao ni zavesa!
Veoma lepo se može prekriti sa tkaninom.
Zavesa uopšte nije dovoljno dobro rešenje.
Refleksije su najmanji problem ako nema nizkih frekvencija, a pošto ih ima; miči se od ugla, nijedna tkanina ti neče pomoči.
Ja ni ne rekoh da je otrovna, ne znam otkud ti to? Problem sa mineralnim vunama je što sadrže mikročestice kvarcnog kamena i stakla (što bi rekao prost narod - prašinu) koje nije baš uputno držati u platnu koje propušta vazduh kada se duva kroz njega. A propusnost svakog platna je dvosmerna... To sam hteo da kažem, pa sam i rekao, imajući u vidu da se pri pevanju (ili čitanju teksta, svejedno) vazduh (pa samim tim i prašina) udiše dublje nego pri normalnom disanju. Možda grešim, ali tako ja to vidim. I opet ću pomenuti omražene zavese - one mogu u veš mašinu, pa bar neko vreme neće biti prašnjave, a mineralna vuna bogami jok.

Ali mislim da je cela ova priča daleko od prave teme. Zeleni je lepo napisao koji mikrofon poseduje (cca 40€, koliko shvatam) i hteo bi da sebi napravi uslove da snimi dobar demo. Po meni, to su jedine dve važne činjenice u ovoj temi, sve drugo je... hm... overkill, jel' se tako kaže?

Ma, jebale me zavese i tuš kabina, naravno, ali to je sasvim dovoljno za demo snimak koji se snima putem Behringera C1 (pa i za nekoliko takvih demo snimaka).

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
Tuš kabina je prva pomoč, pa možeš i da pored težkih zavjesa jastuke navučeš, pa neče biti jednako kao kad je uređena akustika.
Upravo tako, i Behringer C1 je prva pomoć, o tome se i radi. Ključna reč je "kompatibilnost". Kompatibilnost potreba i resursa, kompatibilnost finansijskog ulaganja u mikrofon i njegovo okruženje, kompatibilnost budžeta i projektovanog rezultata...

@zeleni:
Zavese - mogu da budu neki stari ćebići, plišane zavese, štagod. Samo je važno da ih bude dovoljno da pri kačenju mogu da se naboraju što više. U slučaju DIY tuš kabine ključ je u količini nabora. Svi će ti se smejati kada vide u čemu snimaš demo, ali nema veze. Važno je da ti demo snimci posluže za nalaženje sponzora za pravo snimanje .