View Single Post
Old 12-09-2008, 02:18 AM   #7
Synclavier
Moderator

Synclavier's Avatar

Default Re: Nesto relativno staro...

Max, HeatMan - hvala na "kritikama", naravno da ih shvatam kao dobronamerne. I ja se, kao i Max, uglavnom ne javljam da komentarisem radove, ali mi je drago da se neko "sa dobrim usima" javio sa misljenjem.
Elem, od toga da je klavijaturista (po osnovnoj vokaciji) radio aranzman se ne moze pobeci i to nosi odredjene "konsekvence" sa sobom. E, sad uz svo uvazavanje kolega, i uz primere iz svetske produkcije koji staju na prste jedne ruke, ja u Srbiji (osim mozda u jednom slucaju) i ne znam za bubnjara sposobnog da se ozbiljno bavi aranziranjem (poznavanje forme, harmonije, tonskog sloga, kontrapunkta, instrumenata, osnova psiho-akustike, itd.), pa mi deo opaske o bubnjarskim aranzmanima vise dodje kao neophodni deo iskaza o instrumentalnoj pristrasnosti u aranziranju, od koje je,fakat, cesto tesko pobeci. Tek da se zna, svi instrumenti jesu radjeni u MIDI-u preko klavijature, ali to obuhvata i bass, bubanj, perkusije,cetiri linije gitara, trubacke teme...; u finalu nesto od toga ce, svakako, biti zivo.
Ono sto primecujem da je zajednicko u ocenama je da je vokal pretih i uvucen u matricu. Odmah da kazem (i zbog ostalih primedbi), ovde se radi o demo verziji, dakle, detaljnoj skici, a ne gotovom proizvodu - to tek sleduje. Ja, inace jesam pristalica vokala u matrici, a ne iznad nje (sto je cesto zastitni znak balkanske produkcije ), e, sad, gde je ta tanka linija da se pliva, a ne potone... Kad demo slusam kuci na hi-fi opremi i ja sam blizu misljenja da je glas malcice potonuo (da bi vokal mogao 1dB gore, a pad-ovi 1dB dole, itd.), ali kad isto to slusam na S-2.5A, sve mi je ok. Mix je radjen samo na njima (nisu konsultovani NS10 ili nesto slicno) i moguce je da na svim sistemima nije idealna slika. No, u finalu, radice se sve "po PS-u". Vokal je sniman sa kombinacijom U87Ai + ISA 430MKII, i to je set-up koji se mozda nekima i nece bog zna sta svideti. Ja nisam preterani pristalica tube preamp-a i mikrofona, vise volim diskretne i neutralne sprave i ne zelim od sprava "personalitet" po svaku cenu (pogotovo ne uvek toliko i nasiroko obozavani "vintage tube warm analog sound" svugde i na svakom mestu). Mozda je ljudima naviknutim na tube preampe vokal malo tanak i sterilan (ne delim misljenje), ali i sam mislim da ima mesta za malo izdizanje oko 300-400Hz (pre nego totalno izdizanje vokala) i tome kompatibilno "uvlacenje" na pad-ovima, "pa da svi budu zadovoljni". Inace u miksu, editovani vokal je kopiran, glavna kopija je imala insertovan LA-2 leveling amp, dok je druga "nekomprimovana" koriscena za pobudu TC D-2 na nekim mestima u pesmi (uz stalnu konsultaciju fazmetra, naravno), sve to zajedno na grupu, itd...
Bass gitara (tacnije "mic" kanal, "DI" nije diran) jeste svesno odrezana i sa "donje" strane, da bi bolje izasao low end bubnja, moglo je i obrnuto (mozda bi se Max-u vise svidelo), ali, meni je ovako bilo malo preciznije.
Reverbi na klavijaturama i jesu (priznajem) pomalo "osamdesetaski", ali mislim da im u ovakvom aranzmanu ima mesta, pogotovo, sto (mozda subjektivno)mislim da taj nacin produkcije ponovo dobija na aktuelnosti, a i podseca me na muzikalniju i manje razvodnjenu muzicku scenu.
Kick i snare..., hm, moze zategnutije (probao sam), ali mi to vise nije taj film, nije ta pesma , mada cenim da bi nekom drugom to vise "radilo".
Ipak, ovo je samo demo, pre svega prikaz aranzmana, finalni miks tek sledi...
Opet se raspisah, a nisam imao nameru...
Jos jednom, drugari hvala na misljenjima i trudu.
Pozdrav.