View Single Post
Old 11-09-2008, 03:09 AM   #4
Synclavier
Moderator

Synclavier's Avatar

Default Re: Nesto relativno staro...

Uuups, ja i zaboravih da sam ovo i okacio. Svakako, hvala svima koji su poslusali...
@Oggy: Da, Gorica je prosle godine ucestvovala na Zrenjaninskom festivalu, mada, i sam znas da i nije bog zna sta dobro prosla, osim naravno tapsanja od kojih ramena otpadaju... Znam za njene akcije u SAD, culi smo se relativno skoro, drzim joj fige da izdrzi...
@Kravadinka: Hvala na izdvojenom vremenu i komentarima, cenim to. Preskocicu pohvale, a povodom nekih kritika i predloga rekao bih sledece:
Za finalni miks postoji i verzija sa snimljenim akusticnim bubnjem i nesto izmenjenim bassom, medjutim , nisam siguran da sam skroz zadovoljan time, film se definitivno promenio, ali u nezeljenom pravcu. Naime, u ovoj pesmi nisam ni zeleo klasicni zvuk akusticnog bubnja (pogotovo ne kick i snare), niti preterano naglasene i "ofanzivne" break-ove, vaznije mi je bilo da se osnovni bit dobro slozi sa mukotrpno programiranim i slaganim lo-fi/seq layer-om i da bude zvucno/ritmicki kompatibilan sa bass linijom. Kao sto si primetio, ceo sklop instrumenata je radjen u slojevima i sa puno podbojavanja (ovo mi je omiljeni pristup ) custom programiranim farbama (i hard i soft synths), pa mi je u celom zvuku trebao otprilike ovakav zvuk "bubnja i perkusija" (paralelno kompresovan i editovan set loop-ova ("Bubble" - Back Beat GC verzija) + StylusRMX/Triton/Wavestation Lo-fi layer).
Sto se back vokala tice, bas na mestima koje si pomenuo i postoje troglasni blokovi koji dodaju potreban kontrast i to ce, svakako, biti deo finalnog miksa, ali bez preterivanja.
Sto se tice ritmicke razrade i dodatnog nijansiranja u C delu tu se ne slazem potpuno sa tobom. Unise sa glavnim vokalom na basu i bubnju uglavnom izbegavam jer je to put koji lako vodi u los harmonski slog i tipicne greske kao sto su "paralelene oktave" i "diletantsko akcentovanje". Ceo C deo je uradjen sa kontrapunktno postavljenim linijama bassa i hi vox (Lyle feel) syntha, tako da bi dodatno ritmicko akcentovanje, u ovom slucaju, samo razbilo tu sliku. U strofama, malo vise zivosti ne bi bilo na odmet (tu se slazem, i zbog toga sam i uradio session sa live bubnjevima), ali jednostavno, snimljeni akusticni bubanj mi se ne uklapa, prvenstveno zvukom, pa bih radije bio spreman i da malo izgubim na energiji, (jer mi to i nije najvazniji sastojak), nego na ukupnom zvuku. Svakako, pokusacu jos malo editovanja i procesinga na bubnju ne bih li ga priblizio ostatku aranzmana cijim sam zvukom zadovoljan.
Hvala jos jednom, pozdrav.