Quote:
Originally Posted by Markiša
Bok ljudi.
Ovak, radim u Ableton Live-u. Kada snimam elek. gitaru javlja mi se šum, brum, krčanje. Nisam ziher da li je do git ili pojacala, nebitno. Zelim da to nestane. Trazio sam nesto tipa noise red. ili normalize al nema nista n slicno. Dal postoji neka ocita fora ili jednostavno "prpat" po equilaizerima i namjestit neku freq..?
Nekad davno sam cuo neku foru tipa usnimit u drugi kanak samo taj šum, pa ga onda dodat tj oduzet u glavnom.   
|
Čuj, BITNO je od čega nastaje. Ako imaš gitaru sa single coil magnetima ili koristiš prekidače koji "dele humbuckere napola", kreći se po sobi, menjaj položaj instrumenta u odnosu na pojačalo, zvučnike, pa vidi gde najmanje "šušti, bruji i krči". I definiši, brate, problem: da li šušti (kaže ssssss), bruji (kaže uuuuuu), zuji (kaže zzzzzz) ili krči (kaže krc, krc, krc). Mislim, nije to baš isto, jel' da, i samim tim ne moraju uzroci da budu isti)

.
Summa summarum: reši problem pre snimanja, kao što je već rečeno.
Pozdrav
P.S. Normalize nema nikakve veze sa onim što tebi treba.
P.P.S. Noise reduction se u principu koristi kada raspolažeš snimkom koji nije mogao da bude bolji nego što jeste. U tvom slučaju, siguran sam da može bolje.