View Single Post
Old 08-09-2008, 10:37 AM   #8
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Floyd Rose... problem...

Quote:
Originally Posted by komsho24 View Post
Druze vjeruj mi kad ti kazem... da ja imam uho za te stvari... dakle koristio dist ili clean isti vrag...jes da se pod dist osjeti bolje kako odudara... jer ja kad hvat C i H na trecoj i cetvrtoj zici nastimam da zvuci kako treba.. onda su petica riffovi ne normalni... jedno nastimas a drugo nece... ili recimo G dur normalni zvuci OK.. dok F dur... bare hvat zvuci kriticno.. isto tako... Emol zvuci ok.. dok E dur zvuci kriticno... znam o cemu ti pricam...
Ma verujem ti, samo mi je čudno. Ako kažeš da kvinte i kvarte štimuju duž celog vrata, to znači da je gitara kotirana.

Hm, moglo bi da bude da si prilikom nameštanja žica malo uvrnuo treću žicu duž njene ose. Znači, ako si prvih par namotaja na čiviji uradio rukom (ne okrećući čiviju), a posle nisi pustio žicu da se na kobilici (tj Floydu) sama vrati u osu, žica će imati pogrešne harmonike. To i može da "liči na nešto" kada sviraš kvinte i kvarte (pošto su to takvi intervali), ali terce će biti užasne. Konfuzno sam ovo ispričao, ali valjda razumeš.

Ovako na daljinu me sve to što pišeš zbunjuje, poslušaj Oggyja i Dawida pa idi u prodavnicu da ti oni srede instrument. Uostalom, i to spada u garanciju - imaš pravo da za svoje novce dobiješ instrument koji garantovano može da se kotira .

Još jedna stvar koja može da bude uzrok. Ako između E dura i e molla u prvoj poziciji postoji razlika, verovatno je da je konjić previsok, te da se pri početku vrata žice zatežu više nego što treba. Probaj sledeće: kotiraj treću žicu i onda vidi kako se ponašaju pragovi duž nje. Ako pragovi koji su bliži konjiću sami po sebi imaju viši štim nego što bi trebalo verovatno se radi o tom problemu.

Ne pominješ kako se ponašaju ostale žice. Šta je sa njima?

Last edited by awacs; 08-09-2008 at 10:47 AM. Reason: dopuna
awacs is offline   Reply With Quote