Quote:
Originally Posted by awacs
?ta znači "registruj pravilno pesmu"? Da li je jedino prijava dela u LOC validna za (recimo) US?
da li je registracija pesme kod SOKOJ-a (d?abe varijanta) po tebi dovoljno "pravilna" u slučaju eventualnog međunarodnog spora?
|
Eh, da je po meni, lako bi, al' ko mene pita.
Evo nekoliko nivoa pouzdanosti:
- Napravio si pesmu i zna se da je tvoja, i sta sad tu ima ko da sumnja
- Posaljes je sam sebi, a neki advokat ospori i tvrdi da si poslao praznu kovertu, pa tek kasnije stavio CD i zalepio kovertu.
- Pesma izadje na nekom zvanicnom izdanju, koje je registrovano, i tu nema diskusije, al' ne vredi za neobjavljene pesme.
- Registrujes u SOKOJu
- Deponujes kod neke advokatske kuce (napolju), koja se time bavi.
- Registrujes u LOC i dobijes papir sa podacima o pesmi, autorima, nosiocu (administratoru) autorskih prava, i to ti sluzi ne samo u slucaju spora vec i pri sklapanju ugovora sa nekim publisher-om, odmah delujes ozbiljnije, a i publisher-u to treba, posto sad on preuzima (pismenim ugovorom) na sebe tvoja autorska prava (administriranje), i sad on na osnovu tvoje registracije i ugovora sa tobom prijavljuje sebe kao nosioca (administratora) autorskih prava za tu vec registrovanu pesmu. Posto svako izdanje u USA mora da se prijavi u LOC, to im sluzi kao "dokaz" na osnovu cega su izdali tvoju pesmu, i sad drugi koji hoce da je koriste (recimo u filmu - tu obavezno mora da se trazi saglasnost) znaju kome da se obrate za "dozvolu".
Quote:
3. ?to se tiče paralelnih ugovora, sve varijante su moguće.
|
OK, u vreme kad sam se time bavio u celom svetu je prodavano oko , 200 miliona nosaca zvuka (danasnje cifre ne znam), od toga je 100 miliona prodavano u USA, znaci ravno pola, pa sam ja rezonovao, ako napravim posao u USA, za ostatak sveta necu morati puno da brinem, i zato sam proucavao zakone samo u USA (skoro 6 meseci), i nisam imao volje (ni vremena) da se bavim celim svetom. Mozda su neki zakoni od tada i promenjeni, ali verujem da su osnovni principi ostali isti, i da nema puno razlika medju (civilizovanim) zemljama.
Quote:
Mo?da bi tako mogla da u?tedi neku kintu
|
Ako hoce da stedi, odabrala je pogresan hobi (profesiju).
Quote:
kupi vlastiti mikrofon i par be?ičnih slu?ki za stage monitoring
|
Mikrofon i ostalo moze po potrebi i da pozajmi, a ako pravilno resi pitanje autorskih prava, kasnije ce lako kupiti i mnogo vise od mikrofona i slu?ki.
Uostalom treba da skonta sta hoce, da li da glumi da je profi, a da stvari resava pomocu stapa i kanapa, ili da pravilno postavi prioritete i jedan po jedan resava na pravi nacin.
RM