Quote:
Originally Posted by RetroMan
Moj savet je upravo obrnut.
Registruj pravilno pesmu, kaci gde god stignes, i nadaj se da ce Timbaland da naleti na nju, mazne je i stavi na novi album Nelly (ume on to  ), misleci da ima posla sa nekom klinkom iz nedodjije (Srbije), koja nema pojma sta su to autorska prava. Sacekas malo da pesma postane hit, izvadis papir, das ga nekom advokatu u USA koji se specijalizovao za to, i on (svaki) ce da pristane da te zastupa za procenat od dobiti, a uzece im SVE pare koje su dobili od tvoje pesme - sto je vise (i po odbitku troskova advokata) nego sto bi dobila da su ti pesmu regularno uzeli uz ugovor o nekom procentu. Ovo mi je doslovno i licno rekao USA advokat na nekom MIDEMu, kad sam bio u slicnoj situaciji, mada nije bio u pitanju plagijat.
RM
|
E, sad ja vi?e ni?ta ne razumem:
1. ?ta znači "registruj pravilno pesmu"? Da li je jedino prijava dela u LOC validna za (recimo) US? Istu stvar sam predlo?io sinoć Eevi: kači?, ali ne pre nego ?to si "za?titila" pesmu.
3. ?to se tiče paralelnih ugovora, sve varijante su moguće. Ako odluči? da te GEMA zastupa u Nemačkoj i ostatku Evrope, ali ne i u Francuskoj, mo?e? da sklopi? ugovor u kome će to tako i stajati. Onda se (na primer) SOKOJ bavi samo tantijemima u Srbiji, GEMA u Nemačkoj, a SACEM "svim ostalim zemljama". To jeste komplikovano, ali donosi br?u naplati tantijema iz pojedinih regiona (upravo iz razloga koje si i sam pominjao). Kod autorskih prava "za ceo svet" nema jednostavnih re?enja, to smo svi zaključili.
I opet (pitam umesto Eeve), da li je registracija pesme kod SOKOJ-a (d?abe varijanta) po tebi dovoljno "pravilna" u slučaju eventualnog međunarodnog spora? Mo?da bi tako mogla da u?tedi neku kintu i kupi vlastiti mikrofon i par be?ičnih slu?ki za stage monitoring

.